Sunt vaccinat împotriva Covid, dar am intrat în contact direct cu o persoană infectată. Intru sau nu în carantină?

Sunt vaccinat împotriva Covid, dar am intrat în contact direct cu o persoană infectată. Intru sau nu în carantină?

M-am vaccinat cu schemă completă împotriva Covid-19 însă am intrat în contact cu o persoană care tocmai a fost testată pozitiv. Ce ar trebui să fac în această situație? Intru sau nu în carantină? Iată care sunt pașii de urmat în acest caz.

În primul rând, indiferent că suntem sau nu imunizați împotriva coronavirusului, după ce am intrat în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv cu Covid, intrăm automat într-o anchetă epidemiologică.

După cum bine știm, vaccinurile împotriva Covid-19 protejează în procente foarte mari, de până la 90%, împotriva formelor grave ale bolii, însă într-un procent mai mic împotriva infectării.

De exemplu, cei imunizați pot lua virusul, deși aceste cazuri sunt destul de rare, însă de cele mai multe ori sunt asimptomatici. De asemenea, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.

Astfel, dacă ești vaccinat și ai intrat în contact cu cineva infectat cu Covid, pot exista următoarele situații:

  • ai simptome specifice virusului, moment în care ești testat de către DSP, ca parte a anchetei epidemiologice. Dacă ești confirmat pozitiv, indiferent că ești vaccinat sau nu, intri în izolare timp de 14 zile de la data la care ai luat contact cu persoana infectată
  • nu ai simptome specifice virusului, DSP nu te va testa, chiar dacă ești trecut drept contact direct în ancheta epidemiologică, și astfel ești scutit de obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat împotriva Covid.

Astfel, doar persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai cazurilor pozitive sunt exceptate de la carantină, în timp ce persoanele nevaccinate trebuie să stea izolate.

Etichete
Comenteaza