Suspiciuni: Folosesc centrele de plasament din oraș medicamente pentru a-i liniști pe copii?

Suspiciuni: Folosesc centrele de plasament din oraș medicamente pentru a-i liniști pe copii?

Centrele de plasament din Cluj, suspectate că ar face uz de medicație pentru liniștirea copiilor pe care îi au în grijă, a declarat președintele PMP Cluj, Cristian Lungu.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Îngrijorarea senatorului vine din faptul că s-a vehiculat în spațiul public faptul că o parte importantă din copiii aflați în centrele de plasament primesc tratamente psihiatrice chiar dacă nu este necesar. Se pare că acestora li s-ar administra produse medicamentoase menite să-i liniștească, punându-le în pericol dezvoltarea fizică și psihică.

"Am interpelat ministerul responsabil de instituțiile publice în care statul are grijă de copiii străzii sau defavorizați și am aflat că și la Cluj-Napoca există o medie care ne spune că ar fi probabil ca îngrijitorii din aceste centre să folosească medicație excesivă, tocmai pentru a-i liniști pe copii și a le fi mai ușor să administreze rolul pe care îl au. Suntem în proces de a merge la aceste instituții din oraș, să vedem dacă într-adevăr există acest sistem, în care se preferă mai bine o implicare medicamentoasă față de copii, decât cea a  asistenților", a transmis Cristian Lungu, într-o conferință de presă, la Cluj.

În luna septembrie, senatorul PMP a afirmat în plenul Senatului că autoritățile competente în ce privește centrele de plasament din România, trebuie să clarifice în spațiul public modul în care sunt tratați copiii din respectivele centre.

Vasile-Cristian Lungu a amintit, în cadrul interpelării, câteva cifre alarmante: “Informațiile care circulă în spațiul public arată că în acest moment 19.333 de copii se află în centrele de plasament ale statului în România, iar 5.483 dintre acești copii iau medicamente psihiatrice, adică exact 28%. În ceea ce privește copiii cu dizabilități din cei 5.959 de copii prezenți în centrele de plasament, 3.425 primesc tratament psihiatric, adică 57%”.

Efectele asupra copiilor, dacă suspiciunile se adeveresc

Prin administrarea nejustificată a sedativelor în cazul copiilor, aceștia pot să dezvolte forme grave de Parkinson, și totodată, este posibil să li se reducă nivelul IQ-ului, a menționat senatorul. Acesta a adăugat că personalul care se ocupă de îngrijirea copiilor ar invoca motive precum suprapopularea centrelor de plasament și comportamentul dificil de controlat al tinerilor. Vasile-Cristian Lungu a concentrat practicile despre care a aflat că se manifestă în centrele de plasament într-o singură frază: "Mai bine psihiatrie decât terapie".

La finalul interpelării, senatorul a solicitat câteva răspunsuri Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu și Viceprim-ministrului și Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu. Senatorul PMP a adresat întrebări despre numărul de centre de plasament administrate public în județul Cluj, despre câți copii adăpostesc acestea în prezent, dar și despre numărul de copii aflați sub tratament psihiatric medicamentos.

Centrele de Plasament din România au rolul de a aplica strategii corespunzătoare pentru procesele de asistare socială și se află în subordinea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza