Tărăgănarea rezidențiatului debusolează absolvenții de medicină: „Ne-am pus vieţile pe pauză”. Protest, mâine, la Cluj

Tărăgănarea rezidențiatului debusolează absolvenții de medicină: „Ne-am pus vieţile pe pauză”. Protest, mâine, la Cluj

Absolvenţii de Medicină din Cluj spun după amânarea examenului de rezidenţiat că şi-au pus „vieţile pe pauză” în aşteptarea veştilor. Tinerii absolvenţi încep să caute alte sisteme medicale din alte ţări şi să se reorienteze.

Un absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, promoţia 2019, Mihai Oprea, a declarat, pentru Mediafax, că după 6 ani de studii constată că au fost fără folos, pentru că nu ştie când sau dacă va putea susţine examenul de rezidenţiat.

„Până acum nu s-a găsit o soluţie pentru noi şi riscăm ca nici în ianuarie să nu putem să începem să profesăm şi problema cea mai mare este că nici nu ştim când se va remedia această problemă. A fost o dată de 17 noiembrie, a fost amânată pentru 8 decembrie, dar nici aceasta nu este sigură. Iar noi, în continuare, absolvenţii de medicină, tineri doctori, depindem de bani de la părinţi şi, în continuare, situaţia va rămâne aşa pentru o perioadă de timp. Este mai mult decât umilitor pentru noi, mulţi suntem cu familii, avem şi copii, şi ne găsim în situaţia de a ne pune viaţa pe pauză pentru că nu avem alte soluţii”, afirmă absolventul.

Un alt absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, promoţia 2019, Paul Oargă, declară că nu ştie dacă lumea îşi dă seama de amploarea şi impactul situaţiei asupra absolvenţilor de Medicină, care, după 6 ani de studii şi examene foarte multe, sunt obligaţi să deschidă în fiecare zi televizorul, să se uite dacă s-a mai anunţat ceva, „dacă s-a mai întâmplat ceva pe la Guvern, la Bucureşti, în loc să ne vedem de studii care, în momentul de faţă, contează foarte mult”.

 „Sunt ore în şir în care facem doar acest lucru, iar psihicul nostru nu este pregătit să facă faţă şi celorlalte probleme. De trei zile, eu personal nu fac altceva decât să mă uit pe reţele de socializare, pe pagina preşedintelui României, a Guvernului, a ministrului Educaţiei, Sănătăţii, dacă s-a mai zis ceva, dacă s-a mai întâmplat ceva. Sunt nevoit, în afară de a-mi pune viaţa pe pauză, să îmi pun şi studiul, pentru unul dintre cele mai importante examene din viaţa mea. Având în vedere toate aceste lucruri şi eu, şi alte sute de absolvenţi încep să se uite în alte direcţii, să caute alte sisteme medicale din alte ţări şi să ne reorientăm, pentru că, efectiv, suntem forţaţi de conducerea României din momentul de faţă să găsim alternative la a începe să profesăm şi să facem ceea ce ne-am pregătit timp de 6 ani”, susţine Paul Oargă.

Absolvenții UMF Cluj ies în stradă

În vara acestui an un număr de 302 tineri medici au ieșit pe porțile Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, la nivel național număr lor este de câteva mii. Totuși, după 6 ani de studii, aceștia riscă să rămână pe drumuri întrucât nu se știe când și dacă vor putea susține examenul de rezidențiat. 

Medicii spun că situația este îngrijorătoare, iar în acest sens a fost anunțat un protest pentru miercuri, 16 octombrie 2019, între orele 17.00 și 19.00, în centrul Clujului.

Rezidențiatul, amânat din cauza unor semnături 

După ce Sorina Pintea, ministru al Educaţiei în Guvernul Dăncilă, căzut în urma moţiunii de cenzură de săptămâna trecută, a anunţat că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educaţiei nu există un ministru care să semneze cele şapte ordine necesare organizării probei, absolvenţii de la Medicină au anunţat că declanşează greva japoneză. În cazul în care demersul lor nu va avea efect, tinerii au în vedere alte forme de protest.

Apoi, Sorina Pintea a precizat că propunerea de amânare a probei „nu a fost o manevră politică” şi, din punct de vedere legal, situaţia nu putea fi rezolvată.

Comenteaza