Terapia Cluj acuză Agenția Medicamentului din România că nu a aprobat de 6 luni producerea antiviralului Favipiravir

Terapia Cluj acuză Agenția Medicamentului din România că nu a aprobat de 6 luni producerea antiviralului Favipiravir

Terapia Cluj putea să producă de jumătate de an în România medicamentul Favipiravir, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de COVID, însă nu au primit niciun răspuns de la Autoritatea Națională a Medicamentului. 

Reprezentanții Terapia Cluj spun că au cerut acum 6 luni să producă în România medicamentul favipiravir, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de COVID, dar că nu au primit niciun răspuns de la Autoritatea Națională a Medicamentului. Terapia a anunţat încă din luna mai că fabrica din Cluj poate fabrica 100.000 de cutii pe lună, fără investiţii suplimentare, cu echipamentele existente.

Dragoș Damian, directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, acuză Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România că nu i-a răspuns de mai bine de 6 luni la adresa prin care anunța că vrea să producă favipiravir în România. 

"Noi am făcut inițial cerere în martie-aprilie și am revenit în iulie. Nu am primit răspuns la solicitarea noastră. Noi putem să aducem într-o lună 60.000 de cutii de favipiravir din import și să îl producem în țară în 6 luni. Este nevoie de așa mult timp pentru că e nevoie de teste-pilot etc. Dar până atunci poate apărea alt medicament, mai bun, cum e cel de la Merck", a declarat Dragoș Damian, pentru Libertatea

Președintele Agenției Medicamentului din România, Robert Ancuceanu, susține că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri a celor de la Terapia Cluj.

„(...) Colegii mei spun că nu au primit. E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat. Dar eu sunt doar de două luni și abia aștept să revin la viața mea personală după câte lături s-au revărsat. Eu am venit în agenție din 12 iulie ca vicepreședinte și sunt președinte din 24 august”, a afirmat Ancuceanu pentru Libertatea.

Potrivit lui Ancuceanu, produsul Terapia nu este originalul. Originalul se numește Avigan și a fost realizat în Japonia. Din cauză că nu este produsul original, Agenția Medicamentului ar fi cerut fabricii din Cluj să facă un studiu de bioechivalență. "Vrem să vedem dacă copia, medicamentul generic, se comportă suficient de asemănător cu produsul original", a declarat Robert Ancuceanu. 

Şeful Terapia susține că pe o autorizație de nevoi speciale nu e nevoie de studiul de bioechivalență. Acesta spune că în România s-a dezvoltat o piață neagră de medicamente antivirale, care se importă prin diverse rețele pentru că nu se găsesc în farmacii. Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj a mai spus că Terapia va face în curând o donație de favipiravir spitalelor, astfel încât acestea să depășească pandemia.

Comenteaza