Foto Testare gratuită pentru hepatita C, la Spitalul Județean Cluj

Spitalului Județean de Urgenţă (UPU) Cluj a lansat, miercuri, 20 martie 2019, proiectul integrat de testare – diagnostic – tratament pentru persoanele cu risc crescut de hepatită C. Peste 50.000 de teste rapide au fost distribuite centrelor de gastroenterologie și hepatologie din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).

„Cred că este o inițiativă bună și un model de colaborare între mai mulți actori: pe de o parte avem Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, cu colegii gastroenterologi care au o mare experiență, Ministerul Sănătății și de cealaltă parte, companiile care vând, prin Casa de Asigurări, tratamente pentru hepatita C. Cred că este un lucru care ne arată că putem merge împreună înainte pentru pacienți. Eu am fost foarte bucuroasă că inițiativa a venit și către spitalul județean”, a delcarat Conf. Dr. Adela Golea, director medical al Spitalului Județean de Urgenţă (UPU) Cluj, la conferința de presă de lansare a campaniei.

Testare gratuită pentru hepatita C, la Spitalul Județean Cluj

Pe perioada următoarelor șase luni, oricine se adresează Spitalului Județean Cluj, dar și Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) Prof. Dr. "Octavian Fodor" Cluj-Napoca va fi testat gratuit pntru Virusul Hepatic C (VHC).

„Astăzi a luat start o nouă campanie de screening populațional, din inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, cu andosarea Ministerului Sănătății și, de această dată, cu sprijinul financiar al companiilor care vând prin contract cu Casa de Asigurări preparate care tratează hepatita C. Vor fi testați 50 de mii de oameni în cele patru centre universitare din țară, iar la Cluj sunt două centre de testare: Spitalul Județean și Institutul Fodor”, a declarat Prof. Dr. Dan Dumitrașcu, Medic primar gastroenterologie.

Testare gratuită pentru hepatita C, la Spitalul Județean Cluj

Pacienţii depistaţi cu virusul hepatic C (VHC) vor fi imediat evaluați şi tratați. „Ne propunem să realizăm, în următoarele luni, un screening al tutror pacienților care vin în ambulator sau în staționar la noi. Testarea constă în a înțepa în deget pe oricine are consimțământul și știe că nu a suferit de hepatita C. Dacă testul va fi pozitiv, pacientul va fi preluat și va parcurge etapele de evaluare necesare în vederea obținerii tratamentului”, a adăugat Dr. Dan Dumitrașcu.

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane infectate la nivel mondial. România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei hepatita C din Europa, cu peste 550.000 de persoane infectate.

„În România, cam 3% din populație este afectată de acest virus. Județul Cluj stă bine, are un procentaj de sub 1%, ceea ce ne apropie de Europa de Vest, dar sunt județe ca Tulcea, Maramureș, unde procentajul este mult mai mare. Eu mă aștept ca cel mult 1-2% dintre testările din spitalul nostru să fie pozitive pentru virusul hepatic C”, a afirmat Dr. Dumitrașcu.

Infecția cu VHC nu prezintă simptome, motiv pentru care aproximativ 90% dintre pacienţi nu știu că sunt infectați. În România, în 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratament, de 2%. Nedepistată, infecţia cu VHC duce la apariția unor boli hepatice: determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume. 350.000-500.000 de persoane decedează anual ca urmare a consecinţelor tardive ale infecţiei cu VHC.

„Potențialul evolutiv al Hepatitei C către ciroză și către cancer este extrem de mare, de aceea este important să îi depistăm pe pacienții purtători de virus și să îi tratăm, înainte ca boala să evolueze ”, a mai spus medicul gastroenterolog.

Progresele în tratarea hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor tratamente cu o eficacitate de 95-100% în eliminarea infecţiei, deschizând drumul unei strategii globale de eradicare a infecţiei cu VHC.

„Cei implicați în tratamentul hepatitei C știu că în ultimii douăzeci de ani au avut loc schimbări extrem de importante și că acum beneficiem de tratamente extrem de eficiente, cu vindecare de 98-100%, de-a dreptul incredibil, ca urmare este păcat să nu îi tratăm pe pacienți. De aceea este important să îi depistăm", a transmis Dr. Dumitrașcu.

 În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Sectorială Globală de Sănătate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în 2030.

„Obiectivul campaniei este de a-i depista pe purtătorii de virus C, să îi depistăm în stadii precoce și să îi punem pe tratament, ca să reducem bazinul de virus C. Organizația Mondială are o campanie prin care își propune ca în 2030 să nu mai fie hepatită C în lume. Au fost câteva țări, Georgia, Armenia, unde prin acțiuni de caritate a firmelor a fost screen-ată și tratată toată populația. Modelul georgian este unul de succes. În țări mai mici se poate face, dar probabil că în China este imposibil”, a conchis medicul specialist.

Testare gratuită pentru hepatita C, la Spitalul Județean Cluj

Programul HepC Awareness - Linkage to care – Epidemiological – Research - Treatment, dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.

Prin acest proiect se dorește asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC.

Comenteaza