TESTAREA ELEVILOR ACASĂ: Fără o procedură stabilită, cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului

TESTAREA ELEVILOR ACASĂ: Fără o procedură stabilită, cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului
| Foto: captura YouTube

Din 6 decembrie începe testarea elevilor, dar în afara procedurilor standard de transmitere a rezultatelor un elev poate ajunge în comunitate infectat dacă părintele nu va efectua corect testul sau nu va transmite rezultatul pozitiv al testului de salivă efectuat acasă. 

Testele pentru salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, iar luni dimineață va începe toată această procedură de testare.

Recomandarea este ca fiecare elev să se testeze de 2 ori pe săptămână, iar zilele stabilite sunt luni și joi. Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli. Așadar și aceștia ar trebui să se testeze la fel ca elevii.

Edupedu.ro a întrebat comunitatea părinţilor despre ce va presupune de luni testarea pentru copiii lor. “L-a adus copilul astăzi acasă (testul de salivă - n.red.). Întrebarea este: cine mă oprește să nu-l fac și să spun că toate sunt bune și frumoase și să-mi trimit copilul la școală? Nu cumva testarea trebuia făcută la școală de un asistent medical? Mă îndoiesc că toți părinții le vor face copiilor testele astea. Eu mi am vaccinat copilul, am sa fac și tâmpeniile astea de teste, dar nimic nu este așa cum ar trebui în tara asta.”

“Este urât din partea ministerului să ne prezinte un ghid de utilizare cu o doză ambalată individual, pe care să-l transmitem părinților, iar aceștia să primescă chitul ambalat de profesori în pungi de plastic. Este o muncă de sisif ambalarea acestor chituri pentru salivă. Ce comisioane or fi primit să achiziționeze așa ceva?! Plata probabil s-a făcut pe teste ambalate in cutii pentru fiecare chit. Ce garanție avem că aceste instrumente nu se contaminează prin atâtea manipulări?! Părinții și profesorii sunt revoltați în egală măsură.”

Nu există o procedură stabilită. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților. Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.

Însă cine verifică dacă testele sunt făcute corect? Aceasta este una dintre cele mai mari îngrijorări. În unele școli testarea se va face în clasă,  dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

Testarea se bazează pe buna-credință a părinților. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.

Luni și joi se vor testa elevii. La fel și profesorii, învățătorii și personalul nedidactic din școală. Nu există o procedură standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele. Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test pentru a se asigura că nu va fi fotografiat acelașă răspuns și data viitoare, altele însă nu au luat această măsură.

Nu există o procedură unitară, fiindcă decizia a fost ca fiecare școală să fie lăsată să se organizeze după cum consideră pentru testarea elevilor.

Comenteaza