Teste rapide pentru COVID, la 45 de lei bucata, pe internet. Ce spun medicii despre ele?

Teste rapide pentru COVID, la 45 de lei bucata, pe internet. Ce spun medicii despre ele?

Sunt tot mai mulţi români care vor să îşi cumpere teste rapide pentru COVID-19. Dispozitivele se găsesc prea puţin în farmacii, dar sunt peste tot pe internet şi pot fi cumpărate cu 45 de lei bucata.

Testul se poate face acasă, de către oricine, fără studii sau pregătire medicală, iar rezultatele vin aproape pe loc. Medicii recomandă acest tip de test, însă precizează că poate fi irelevant, dacă este făcut în prima săptămână de la debutul bolii.

Farmaciştii spun că nu trece zi fără să aibă cereri pentru testele rapide care pot depista anticorpii COVID, iar cei care nu le găsesc în unităţile care vând medicamente, le pot comanda de pe internet. Unele site-uri anunţă că au stoc epuizat.

Rezultatul unui astfel de test vine în 10 minute, se arată în descrierea produsului. Kiturile vin inclusiv cu instrucţiuni de folosire: urmează aceeaşi procedură ca cele pentru determinarea glicemiei.

Totuşi medicii spun că acestea sunt teste pentru anticorpi, care nu ajută prea mult la stabilirea unui diagnostic precoce. Aceste teste au şi limite. Adică poţi să ai boala, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formeză la o săptămână de la infectare.

„Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă. Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor”, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase.

De fapt, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii - cei care luptă cu virusul - rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii. „Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical să facă”, spune dr. Gheorghiță.

Aceste teste rapide sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19, arată o analiză Digi24.

Comenteaza