Testele gratuite pentru depistarea cancerului de sân. Sute de femei consultate la Cluj, peste 70 trimise la investigaţii

Testele gratuite pentru depistarea cancerului de sân. Sute de femei consultate la Cluj, peste 70 trimise la investigaţii

Campania testelor gratuite pentru depistarea cancerului de sân s-a încheiat weekendul trecut în județul Cluj, ultimele testări fiind făcute în Băișoara şi Căpușu Mare.

 

La Băișoara au fost testate 83 de persoane, dintre care 15 femei au prezentat suspiciuni în urma ecografiei mamare şi au primit recomandare către specialişti, iar la Căpușu Mare au fost 109 persoane la analize, iar 12 femei au primit recomandare către mamografie. 

Anterior, campania a avut loc şi în alte localităţi din judeţul Cluj, iar rezultatele sunt următoarele: la Apahida au fost testate 82 de femei, dintre care 7 au fost trimise la mamografie; la Săndulești au fost testate 55 de persoane (48 de femei și 7 bărbați), dintre care 5 femei au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân și au primit recomandare pentru mamografie; la Chiuiești s-au prezentat pentru testări 95 de femei și 6 bărbați, iar dintre femeile testate pentru cancer de sân, 3 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit; la Florești au fost testate 120 de femei și 22 de bărbați, iar dintre femeile testate pentru cancer de sân, 26 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie.

În cadrul testărilor, voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj au făcut controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni. “Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza