TOPUL fructelor și legumelor contaminate cu pesticide/ Cum poți reduce expunerea la aceste chimicale

TOPUL fructelor și legumelor contaminate cu pesticide/ Cum poți reduce expunerea la aceste chimicale

Environmental Working Group, o rețea de activiști americani, a publicat "Dirty Dozen", clasamentul anual în care se regăsesc cele mai contaminate fructe și legume.

Conform ghidului realizat de EWG, spanacul s-a aflat pe primul loc pe lista fructelor și legumelor care sunt cele mai contaminate cu pesticide. Motivul principal al contaminării ridicate a spanacului constă în textura sa fibroasă și conținutul ridicat de apă, care facilitează absorbția și reținerea pesticidelor. Chiar și după o spălare riguroasă, o mare parte dintre substanțele chimice rămân pe frunze, ceea ce ridică semne de întrebare asupra siguranței consumului acestuia, potrivit adevărul.ro.

Pentru cei care doresc să reducă expunerea la substanțele chimice dăunătoare, experții recomandă consumul de spanac organic. 

Spanacul nu este singurul produs cu un grad ridicat de contaminare de pe lista „Dirty Dozen”. Pe lista cu legume se află și:

• Varza kale – pe locul doi în clasament, o legumă extrem de sănătoasă, dar care atrage un număr mare de pesticide.
• Ardeiul gras (roșu și verde) – o legumă versatilă în bucătărie, însă cu un conținut ridicat de reziduuri chimice.

Pe lista fructelor care conțin cantități semnificative de pesticide se află:

• Căpșunile – care conduc topul în rândul fructelor contaminate, acestea sunt frecvent expuse la pesticide.
• Strugurii, piersicile, perele și nectarinele continuă lista celor de la EWG. Aceste fructe sunt consumate în stare crudă, ceea ce face că expunerea la pesticide să fie și mai periculoasă.

Legumele și fructele cu cantități mici de chimicale

Vestea bună este că există o mulțime de fructe și legume care în mod natural au cantități mai scăzute de pesticide, așa că nu trebuie neapărat să căutați variantele ecologice. De exemplu:

  • Morcovii - aceste rădăcinoase au un strat exterior dur, care le ajută să le protejeze de contaminarea cu pesticide.
  • Ciupercile - sunt o altă opțiune excelentă care nu tinde să absoarbă mult pesticid.
  • Cartofii dulci - datorită cojii lor groase, cartofii dulci sunt mai puțin probabil să rețină reziduurile de pesticide.

Și în ceea ce privește fructele cultivate în mod convențional, există câteva opțiuni care sunt mai sigure:

  • Pepenii verzi - coaja lor groasă este o barieră naturală împotriva pesticidelor.
  • Mango - au o coajă mai dură ceea ce înseamnă că aceste fructe sunt în general mai puțin afectate de substanțele chimice.
  • Kiwi - un alt fruct care beneficiază de coaja sa dură care îl face, astfel, o alegere mai sigură atunci când cumpărăm produse neecologice.

Cum poți reduce expunerea la pesticide

Potrivit wecb.fm, pentru a minimiza riscurile asociate consumului de fructe și legume contaminate, specialiștii recomandă următoarele măsuri:

1. Alegeți produse organice – acestea sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice și oferă o alternativă mai sigură.

2. Spălarea și curățarea corespunzătoare – deși nu elimină complet pesticidele, spălarea atentă sub jet de apă și utilizarea unor soluții naturale (bicarbonat de sodiu sau oțet) pot reduce o parte dintre reziduuri.

3. Consumul variat de legume și fructe – alternarea tipurilor de legume și fructe consumate poate limita expunerea la un singur tip de pesticid.

4. Cumpărarea produselor locale și de sezon – acestea au, de obicei, mai puține pesticide comparativ cu cele importate.

Comenteaza