Transplant renal la copil la Cluj. Beneficiarul, o fetiţă de 13 ani

Transplant renal la copil la Cluj. Beneficiarul, o fetiţă de 13 ani

Medicii Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au efectuat, duminică, primul transplant la copil din acest an. Rinichiul de la un donator în moarte cerebrală din Iaşi, în vârstă de 10 ani, a ajuns la o fetiţă de 13 ani din Bihor.

Purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca, Iacob Gheorghiţă, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că fetiţa care a primit rinichiul făcea dializă de la vârsta de 11 ani.

„Medicii ICUTR Cluj-Napoca au realizat, duminică, primul transplant renal din acest an la un copil, rinichiul unui donator de 10 ani în moarte cerebrală de la Iaşi ajungând la o fetiţă din judeţul Bihor în vârstă de 13 ani. Aceasta avea probleme de sănătate de la 3 ani şi a fost diagnosticată cu o afecţiune renală de la 7 ani. De la vârsta de 11 ani a început să facă dializă. Transplatul a fost realizat cu succes de doctorul Liviu Constantin, echipa de specialişti fiind coordonată de doctorul Florin Elec”, a spus Gheorghiţă.

Beneficiara rinichiului se afla pe lista de aşteptare a ICUTR şi a fost selectată dintre patru potenţiali primitori cu probleme renale, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, pe baza testelor genetice.

De la începutul anului, la ICUTR Cluj-Napoca au mai fost făcute 8 transplanturi renale la pacienţi adulţi.

Rinichiul a fost recoltat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală, la Spitalul de Neurochirugie din Iaşi. Plămânii au fost transplantaţi la Viena unei fete de 15 ani, cordul şi ficatul au ajuns în Germania la copii cu vârste de aproximativ 10 ani, un rinichi i-a fost transplantat unui copil din Suceava, iar cel de-al doilea a fost trimis la Cluj.

Comenteaza