Transplantul înseamnă VIAŢĂ! ANT: 300 de transplanturi, în acest an, în România, din care 15 pediatrice

Transplantul înseamnă VIAŢĂ! ANT: 300 de transplanturi, în acest an, în România, din care 15 pediatrice

De la începutul anului şi până în prezent, în România au fost efectuate un număr de 300 de transplanturi, din care 15 pediatrice, arată Agenția Națională de Transplant.

„De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală, anul trecut fiind 85 la 31 Decembrie 2022. De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost efectuate un număr de 300 de transplanturi din care 15 pediatrice”, potrivit Agenției Naționale de Transplant.

Agenția Națională de Transplant a încheiat un nou protocol de colaborare internațională cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franța, care va sprijini adoptarea de către partea română a celor mai bune practici și standarde internaționale în identificarea de donatori, alocarea grefelor și îngrijirea pacienților care au beneficiat de transplant.

„ANT îşi continuă colaborarea cu instituțiile similare din străinătate, respectiv cu Agenţiile de Transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, această cooperare ducând la un număr de importuri de organe, precum și apartenența la platforma europeană FOEDUS de schimb de organe”, transmite sursa citată.

ANT îşi propune în continuare dezvoltarea activității de transplant „care este reprezentată prin consolidarea și dezvoltarea capacității rețelei naționale de transplant, prin creşterea numărului donatorilor și prin îmbunătățirea și asigurărarea transparenței activității”.

„Este important de amintit că donarea de organe înseamnă viață, că fără donatori, fără acordul familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală, de a dona organele și țesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervențiile salvatoare de transplant pentru alți pacienți aflați în suferință pe listele de așteptare”, arată ANT.

Comenteaza