Transplanturile de rinichi din Cluj, în pericol să fie stopate. Care e motivul şi ce soluţii există VIDEO

Transplanturile de rinichi din Cluj, în pericol să fie stopate. Care e motivul şi ce soluţii există VIDEO
Transplanturile de rinichi de la Cluj sunt în pericol să fie stopate. Institutul de Urologie şi Transplant Renal are datorii mari către firmele care asigură mentenanţa aparaturii din sala de operaţie. Conducerea Institutului s-a plâns în nenumărate rânduri la Ministerul Sanatatii, însă fără rezultat. Acum, spitalul a apelat la Primăria Cluj, care ar putea aloca 150.000 lei.

Managerul Institutului de Urologie şi Transplant Renal, Dan Sâmpetrean, a trimis Primăriei Cluj-Napoca o cerere de finanţare în care sunt menţionate facturi neplătite în valoare de aproape 1 milion de lei. Managerul spune că, din lipsa banilor, numărul de tranplante renale, care a ajuns la 1600 anul acesta, va fi redus.

"Am făcut nişte reparaţii la aparatura medicală pe care Ministerul Sănătăţii încă nu ni le-au decontat", spune managerul Dan Sâmpetrean. "Ne-a recomandat să ne adresăm autorităţilor locale pentru finanţare şi asta am făcut; toate activităţile institutului depind de aparatura medicală din sala de operaţie, dacă nu avem fonduri să le întreţinem vom fi în situaţia în care va trebui să reducem activitatea operatorie".

Primăria poate susţine financiar spitalele."Prevederile legale rpevăd ca unităţile medicale subordonate Ministerului Sănătăţii să poată cere finanţări colaterale autorităţilor publice locale, în fiecare an cele mai reputate instituţii medicale din Cluj-Napoca se adrsează şi Consiliului Local pentru a solicita diverse sume de bani", spune purtătorul de cuvânt al Prmăriei, Oana Buzatu.

Comisia de sănătate din cadrul Consiliului Local a propus alocarea sumei de 150.000 de lei pentru institutul de transplant. Ovidiu Turdean, consilier local din partea PDL, e unul dintre membrii comisiei. "Tot ce a venit ca solicitare din partea spitalelor a fost direcţionat către compartimentul de specialitate, în vederea întocmirii proiectului; practic ne asumăm acest proiect de hotărâre, el se înscrie în seria de alocări prin care Consiliul Local sprijină asistenţa spitalicească din Cluj-Napoca", spunee el.

Şi consilierii PSD vor susţine alocarea banilor către trei unităţi medicale din oraş. "O vom vota, şi eu şi grupul meu", spune liderul de grup PSD Claudia Anastase, "în contextul în care vom susţine financiar şi celelalte solicitări până la nivelul sumei de 773.000 lei".

Potrivit proiectului de hotărâre, Spitalul de Copii ar urma să primească 365.000 lei, Spitalul CFR, 150.000 lei, iar Spitalul de Urgenţă, peste 68.000 lei. Proiectul va fi dezbătut în şedinţa din 10 octombrie.


Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza