Tratamentul oficial anti Covid, o enigmă mai mare decât boala

Tratamentul oficial anti Covid, o enigmă mai mare decât boala
| Foto: profimedia

E bun sau nu Remdesivirul, singurul tratament aprobat oficial în lume pentru boala Covid? Răspunsul nu e clar încă. De ce? Un studiu publicat recent în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane arată că Remdesivirul nu a redus simţitor mortalitatea dată de Covid.

Comisia Europeană plăteşte peste 660 de milioane de euro pentru ca 30.000 de pacienţi din spaţiul european să primească Remdesivir. România a primit deja o primă tranşă de Remdesivir pentru 1.200 de pacienţi. 5 doze de Remdesivir costă în jur de 3.000 de euro, scrie Mediafax.

Un studiu recent publicat în prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane arată că medicamentul, creat iniţial pentru Ebola, nu a redus simţitor gradul de mortalitate în cazul pacienţilor care l-au luat, faţă de cei care au luat placebo. 

Autorii studiului  spun totuşi că medicamentul reduce timpul de spitalizare, dar atrag atenţia că mai este nevoie de studii suplimentare legate de modul în care acţionează, de şi de efectele adverse pe care le poate avea în corpul nostru. 

Remdesivirul este un medicament antiviral foarte scump. Un tratament cu 5 doze trece de 2000 de euro. Peste 30.000 de pacienţi din spaţiul european îl primesc,  în cadrul unui contract de peste 660 de milioane de euro, plătit de Comisia Europeană companiei care îl produce. O primă tranşă a ajuns şi la pacienţii din România. 

Dincolo de ce spun experţii străini, medicii de la noi sunt convinşi că remdesivirul dă rezultate bune. La Timişoara, de exemplu, cei mai mulţi pacienţi care l-au luat şi-au revenit mult mai repede decât cei care nu au primit acest medicament, spune medicul Cristian Oancea.

„Sunt pacienţi care răspund foarte bine la acest produs, sunt pacienţi care sunt non responderi, dar efectele adverse sunt minime. Este posibil să apară efecte adverse mai târziu? Este posibil, firma care îl produce încă monitorizează, şi Agenţia Europeană a Medicamentului încă monitorizează prescrierea produsului pe piaţa europeană”, spune Dr. Cristi Oancea, directorul medical al Spitalului Victor Babeş din Timişoara

Profesorul Rafila spune însă că accesul limitat la acest medicament nu permite utilizarea lui în toate fazele bolii, astfel încât să putem avea concluzii foarte clare legate de eficienţa lui. 

„Faptul că, în general, remdesivirul a fost administrat la pacienţii cu forme grave şi nu a fost administrat de la începutul infectării, şi acelaşi lucru s-a întâmplat de multe ori şi la terapia cu plasmă, cred că limitează concluziile, dacă ar exista un acces larg atât la medicaţia antivirală cât şi la terapia cu plasmă probabil că rezultatele ar fi mult mai încurajatoare”, a declarat Prof. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Timpul va fi probabil cel care va consfinţi care dintre aceste alternative terapeutice îşi arată eficacitatea”, conchide Rafila.

Comenteaza