Tratarea insomniei. Ce poți face când numărarea oițelor nu te ajută să dormi

Tratarea insomniei.  Ce poți face când numărarea oițelor nu te ajută să dormi
| Foto: Unsplash.com

Un nou studiu clinic sugerează că o mai bună rutină a somnului poate ajuta la prevenirea depresiei la adulți și scade astfel riscul suicidului. Potrivit datelor, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare.

„De ce nu pot să dorm?” a fost expresia cel mai des căutată pe Google la nivel global în anul 2020, potrivit analizei realizate de five elements digital. Pandemia și-a pus amprenta și asupra bunăstării mintale a oamenilor din întreaga lumea, printre problemele acutizate din cauza pandemiei se enumeră și insomnia. Aceasta este considerată drept una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, care scade puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.

Ce este insomnia

Potrivit informațiilor prezentate de experții Centrului de Psihologie Mental Training-Psiholog Cluj, insomnia face referire la inabilitatea de a adormi sau dificultate în menținerea somnului, caracterizată de treziri frecvente sau dificultatea de a readormi după trezire. Aceasta poate fi cauzată de o stare de oboseala resimțită în urma unui decalaj în fusul orar, de stres și anxietate, hormoni sau probleme digestive. Insomnia poate fi de asemenea un simptom al unei alte condiții medicale. De asemenea, aceasta poate fi foarte problematică pentru starea de sănătate generală a unei persoane și pentru calitatea vieții acesteia, ducând ulterior la depresie, dificultăți de concentrare, iritabilitate, luarea în greutate sau scăderea randamentului la locul de muncă sau la școală.

Cauzele insomniei

Experții sugerează că stresul este de cele mai multe ori principala cauză a insomniei. Pe de altă parte un somn insuficient, care durează mai multe zile se poate transforma într-un factor de stres. Astfel, se formează un cerc vicios din care mulți pacienți nu pot ieși singuri. În multe cazuri, tulburările somnului se pot dezvolta ca rezultat al unei probleme de sănătate, precum alergia sau probleme legate de respirație, urinarea frecventă pe parcursul nopții, durere cronică de diferite tipuri, stresul și anxietatea. Stresul și anxietatea adesea au un impact negativ asupra calității somnului. Acestea pot face dificilă adormirea și contribuie la trezirea noastră pe parcursul nopții.

Cum putem trata tulburările de somn

Psihoterapeuții menționează că tratamentul pentru tulburările de somn poate varia, în funcție de tipul tulburării. În unele cazuri este necesară o combinație între tratamente medicale și ședințe de psihoterapie, care prin diverse tehnici contribuie la reducerea stării de stres și anxietate. Drept urmare, pacientul se poate bucura de un somn mai odihnitor.

Exercițiile de respirație sau chiar meditația pot ajuta la completarea tratamentului clasic pentru insomnie. Aceste tehnici de relaxare ajută la reducerea stresului, iar practicarea regulată poate ajuta la reducerea insomniei. De asemenea, se crede că aroma-terapia, acupunctura, reflexoterapia sau meloterapia ajută în tratarea insomniei. Deși nu exista studii substanțiale în acest sens, astfel de activități ajută la relaxare.

O altă metodă de tratare a insomniei este masajul cu un amestec de ulei esențial și ulei de măsline. Acesta ajută corpul să se detensioneze și poate oferi o stare de bine, potrivită înainte de culcare. Efectul este similar în cazul acupuncturii sau altor forme complementare care ajută la relaxarea corpului și a minții.

Comenteaza