"Trebuia carantină pentru toţi cei care au venit din Europa!"

"Trebuia carantină pentru toţi cei care au venit din Europa!"
| Foto: mpinteractiv.ro

Tudor Părvănescu, medic specialist cardiolog din Timişoara, a fost trimis la Vama Cenad pentru a face triajul celor care au venit din zonele roşii ale Europei. Faţă în faţă cu virusului medicul a spus că echipamentele de protecţie pentru medicii din prima linie nu erau suficiente. Tudor Părvănescu a tratat sute de persoane şi spune că era bine să intre toţi în carantină pentru a evita creşterea numărului de cazuri.

Tudor Pârvănescu este medic specialist cardiolog la Spitalul Municipal din Timişoara. A fost trimis în prima linie la Vama Cenad pentru a face triajul românilor care au venit din zonele roşii ale Europei.

Pe 18 martie a răspuns fără să ezite chemării desi ştia la ce risc se expune.

“Ora 20:00, îmi încep tura, mă echipez, numai cum eu ştiu şi intru în cortul de triaj. La început o atmosferă liniştită, calmă, cu o temperatură plăcută organismului uman, cu oameni veniţi din toată Europa. Pe parcursul serii, temperatura începe să scadă vertiginos şi mă gândesc ca acel cort albastru şi frumos seamănă mai mult cu castelul din Frozen, decât cu un loc de triaj. Iar apoi îmi liniştesc sufletul, dacă nu iau Covidul sigur voi face o ”uşoară” pneumonie”, a povestit Tudor.

“Am avut combinezoane, mănuşi şi măşti chirurgicale. Practic insuficient pentru prima linie”, a povestit Tudor pentru MEDIAFAX.

Tudor povestşte că experienţa a fost unică pe care nu crede să o uite prea curând. “Acei oameni, care au trecut graniţa, seamănă leit cu aceia care, se plimbă zi de zi pe străzile noastre fără nici o ruşine. Fiecare om primea 2 formulare pe care trebuia sa le completeze în care ei specificau de unde vin şi unde vor sta în România. De asemenea fiecare, era termometrizat, iar dacă prezenta simptome era îndrumat spre carantină”, a mai spus acesta.

Tânărul rezident a tras un semnal de alarmă încă de atunci şi a susţinut că cei care vin din Europa şi nu stau în izolare riscă să îmbolnăvească populaţia îmbătrânită din mediul rural.

“Trebuia să se recurgă la carantină pentru toţi cei ce vin din afara ţării. De ce spun acest lucru? Pentru că astfel am fi putut controla mult mai bine situaţia de la început şi poate, astăzi nu am fi avut atâtea cazuri. Dezastrul va fi în zona rurală, unde populaţia este îmbătrânită şi virusul nu va înceta să facă ravagii”, a mai spus tânărul rezident.

După ce a văzut sute de oameni care au intrat în ţară şi a înţeles cât de repede se transmite virusul, medicul a dat şi câteva sfaturi.

“Pandemia va dispărea încet, încet... Însă numai noi oamenii putem schimba traiectoria ei. Important este să stăm în casă şi să nu stăm în preajma oamenilor vârstnici sau a celor cu boli cronice. Mergeţi la spital doar dacă aveţi o urgenţă reală. Înainte să mergeţi la spital sunaţi medicul de familie sau medicul dumneavoastră personal. Dacă prezinţi febra, tuse, respiraţie îngreunată mergi direct la un spital de boli infecţioase, astfel vei preveni contaminarea altor spitale, cum s-a întâmplat şi la Spitalul Judeţean Suceava”, a mai spus el.

Comenteaza