Trei decese într-o singură zi! Ministrul Sănătăţii: "Suntem în pragul unei epidemii de gripă"

Trei decese într-o singură zi! Ministrul Sănătăţii: "Suntem în pragul unei epidemii de gripă"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus, vineri, că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat înregistrarea a trei cazuri de decese provocate de virusul gripal într-o singură zi.

România este în pragul unei epidemii de gripă în prezent, a susţinut, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că numărul cazurilor de gripă a depăşit, săptămâna trecută, numărul cazurilor estimate şi a fost declarată săptămână epidemică.

"Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică. Dacă trei săptămâni la rând ne confruntăm cu acest tip de săptămâni (epidemice - n.r.), atunci suntem în epidemie, dar, da, suntem în pragul unei epidemii în acest moment", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să centralizeze solicitările medicilor de familie pentru vaccin antigripal, însă nu are un total general în acest moment.

"Parţial, pot să vă spun că au fost Direcţii de Sănătate Publică care nu au mai solicitat doze de vaccin antigripal, dar au fost DSP-uri care au solicitat, e adevărat, un număr mic - între 300 şi 800 de doze", a spus ministrul.

Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 14, potrivit ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Conform raportărilor, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie. 

Potrivit datelor ministerului Sănătăţii, numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut .

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 14, dintre care ultimele 3 au fost înregistrate într-o singură zi, respectiv joi.

 

 

 

Comenteaza