TROPICAL şi MINUNAT: previne DIABETUL, scade TENSIUNEA, înfrumuseţează PIELEA şi PĂRUL, alungă RĂCEALA

TROPICAL şi MINUNAT: previne DIABETUL, scade TENSIUNEA, înfrumuseţează PIELEA şi PĂRUL, alungă RĂCEALA
Deşi la noi se găseşte doar la raionul de fructe exotice, iar preţul piperat este un factor suficient de important încât să vă facă să vă gândiţi de două ori înainte de a-l cumpăra, nu ar trebui să îl ignoraţi. Aflaţi mai jos de ce!

Printre beneficiile pe care le ofera acest fruct al sanatatii se numara tratarea diareei, dizenteriei, constipatiei, tusei, racelii, problemelor pielii, tensiunii, scaderea greutatii si scorbut. Un aspect extrem de important referitor la guava, care cu siguranta va bucura foarte mult consumatorii de alimente cat mai putin procesate si certificate ecologic este acela ca spre deosebire de alte fructe exotice sau mere, struguri etc., nu necesita pesticide chimicale in exces. Este unul dintre fructele cele mai putin stropite cu chimicale.

Guava si slabirea

Guava este un fruct foarte util pentru persoanele care vor sa scada in greutate fara a-si compromite aportul zilnic necesar de proteine, vitamine si fibre. Guava, fiind un aliment destul de greu de digerat si extrem de bogat in vitamine, proteine si minerale, dar fara colesterol si cu un continut redus de carbohidrati usor digerabili, este extrem de satios si iti va mentine apetitul sub control cu usurinta. Foarte important este si faptul ca guava, in special guava cruda, are un continut mai scazut de zahar, prin comparatie cu merele, portocalele si strugurii sau alte fructe.

Incearca sa consumi un fruct guava de marime medie pe la pranz si vei observa ca iti va taia senzatia de foame pana la cina. Mai mult, guava iti accelereaza digestia si metabolismul, doua reactii din organism benefice scaderii in greutate.

Fructul de guava este eficient in tratarea problemelor de stomac

Guava te scapa de diaree si dizenterie. Guava este un fruct plin de substante astringente (acei compusi care fac ca gingiile sa ti se stranga si sa se improspateze dupa ce mesteci niste frunze de guava sau mananci un guava crud... iti fac gura punga, mai pe romaneste) care reprezinta adjuvante extraordinare in privinta problemelor de tranzit intestinal precum diareea, facand scaunul mai solid. Aceste substante cu efect astringent sunt alcaline prin natura si au proprietati dezinfectante si antibacteriene, ajutand si la tratarea dizenteriei prin inhibarea dezvoltarii microbilor si inlaturarea excesului de mucus din intestine. Mai mult, alti nutrienti din guava, precum vitamina C, carotenoidele si potasiul iti vor intaria si tonifia sistemului digestiv si il vor si dezinfecta. Datorita acelorasi caracteristici mai sus mentionate, guava aduce beneficii si in privinta gastroenteritei, o inflamatie a stomacului si a intestinelor.

Guava elimina constipatia. Fructul de guava rperezinta una dintre sursele cele mai bogate de fibre alimentare. Semintele sale, daca sunt ingerate intregi sau mestecate, pot reprezenta niste laxative naturale excelente. Aceste doua proprietati ale guava ajuta la formarea fecalelor, retentia de apa si curatarea perfecta a intestinelor si a sistemului excretor. Constipatia nu este numai o stare deranjanta, dar se crede ca ea poate chiar declansa nu mai putin de 72 de alte afectiuni. La urma urmei, mai toate reactiile ce tin de starea sanatatii organismului nostru sunt determinate de digestia adecvata si mai mult, de excretia adecvata. Guava te va asigura pentru ambele.

Guava rezolva problemele cu aciditatea gastrica. Fructul de guava reprezinta un remediu natural pentru probleme precum aciditatea si arsurile la stomac. Datorita continutului ridicat de potasiu, guava reuseste sa neutralizeze acizii din stomac, atenueaza simptomele si iti intareste sfincterul esofagian inferior.

Durerile de stomac dispar cu guava. Guava este un remediu grozav pentru diminuarea durerilor de stomac, inclusiv cele datorate ciclului menstrual. Expertii ne recomanda combinarea pulpei fructului de guava cu miere si lapte pentru potolirea durerilor la stomac. In mod similar, guavele sunt foarte benefice in eliminarea viermilor intestinali care pot uneori sa iti cauzeze dureri de stomac si o serie de alte probleme.

Consumul regulat de guava trateaza si previne formarea pietrelor la rinichi. Continutul ridicat de vitamina C ajuta la absorbtia calciului in exces care ar putea rezulta in formarea pietrelor la rinichi.

Tuse si raceli

Sucul de guave crude sau mai necoapte, dar si decoctul de frunze de guava iti vor fi de mare ajutor in tratarea tusei si a racelii prin reducerea tusei, a mucusului, dezinfectarea tractului respirator, a gatului, a plamanilor si inhibarea activitatii microbiene datorita proprietatilor astringente. Poate ca nu am mentionat deja cat de ridicat este continutul de vitamina C ( :) ) si cel de fier, prin comparatie cu alte fructe... s-a dovedit ca ambele elemente sunt eficiente in preventia racelii si a infectiilor virale.

In anumite zone ale Indiei, guava matura se coace si este folosita ca remediu impotriva cazurilor extreme de tuse, raceala si congestie. Guava matura ar trebui sa fie evitata de catre cei care sufera de raceala si tuse, de asemenea ar trebui sa eviti si sa bei apa imediat dupa ce ai consumat guava pentru ca risti sa simti durere in gat. In egala masura, ceaiul de guava este folosit in mod regulat ca gargara pentru tratarea durerilor in gat, asa cum am mentionat si despre sucul mai rece de guava.

Pectina pe care o contine fructul de guava este cea care actioneaza pozitiv asupra durerilor de gat.

Tratament pentru piele cu guava

Se spune ca guava iti poate imbunatati textura pielii si poti chiar evita anumite probleme legate de piele cu mai mult succes decat ai face-o folosind creme de infrumusetare si lotiuni si geluri tonice. Aceasta se datoreaza indeosebi abundentei de substante astringente din aceste fructe (in special cele neajunse la maturitate) si frunzele lor. Poti obtine beneficiile mancand fructul (asa vei ajuta intarirea muschilor si, implicit a pielii) sau prin curatarea pielii cu un decoct preparat din fructele crude sau frunze, care iti va tonifia si oferi fermitate in zonele cu piele lasata, flasca.

Pe langa a fi bogata in elemente astringente, guava este foarte bogata si in vitaminele A, B, C si potasiu, mai exact este plina de antioxidanti si substante detoxifiante care iti vor mentine pielea stralucitoare si tanara, fara riduri sau alte nereguli. Desigur ca acestea vor avea efecte benefice care se vor manifesta si in privinta acneei, a cosurilor si a diverselor abcese. In egala masura, guava contine si 1,4 mcg de vitamina K (2% din doza recomandata zilnic), o vitamina care trateaza depigmentarile pielii, inclusiv cearcanele, venele de la ochi, rozaceea, iritatiile acneice si depigmentarile generale.

Vitamina K are aceasta capacitate de tratament intrucat imbunatateste coagularea sanguina, care este prejudiciata in cazuri de inrosiri si iritatii ale pielii. Guava contine si 2,9 g de licopen, un antioxidant care protejeaza celulele sanatoase de toxinele care se acumuleaza in organism din cauza metabolismului si a poluarii mediului inconjurator. Printre daunele cauzate de aceste toxine se numara si imbatranirea prematura, datorata modificarilor ADN-ului care "se ocupa" de crestere si dezvoltare.

Scade tensiunea

Fructul de guava ajuta la reducerea colesterolului din sange si previne ingrosarea sangelui, mentinandu-i astfel fluiditatea si reducand tensiunea. Studiile au aratat si se straduiesc sa se faca auzite ca alimentele lipsite de un continut de fibre (precum produsele rafinate) aduc probleme de tensiune, din cauza conversiei rapide in zahar.

Guava in schimb, fiind extrem de bogata in fibre si hipoglicemica prin natura, ajuta la scaderea tensiunii.

Tratament impotriva scorbutului

Deja cred ca am mentionat suficient de des pentru ca toata lumea sa inteleaga faptul ca guava are o concentratie de vitamina C mai ridicata decat a altor fructe, inclusiv a portocalei sau a altor citrice, vitamina a carei carente conduce la aparitia scorbutului. Guava contine de 5 ori mai multa vitamina C decat contin portocalele.

Previne diabetul

Fructul de guava nu numai ca ajuta la scaderea riscului aparitiei diabetului, dar sunt bune si pentru persoanele care sufera deja de diabet. Guava ajuta la scaderea vitezei de absorbtie a zaharului in organism, fiind astfel extrem de benefice pentru pacientii cu diabet. Fiind o sursa buna de fibre, guava scade riscul dezvoltarii diabetului de tip II.

Trateaza hemoroizii 

Expertii considera ca guava reprezinta un remediu natural si pentru hemoroizi datorita continutului ridicat de fibre, care va ajuta la schimbarea consistentei scaunului si la accelerarea metabolismului, ceea ce va ajuta la tratarea, dar si preventia hemoroizilor.

Sustine fertilitatea

Consumul regulat de guava promoveaza si o fertilitatea crescuta datorita continutului ridicat de folati. Anumite studii au aratat ca guava are efecte benefice si in privinta fertilitatii masculine crescand productia de sperma si motilitatea.

Par mai frumos

Datorita vitaminelor pe care le contine in cantitati mari, guava aduce beneficii si in privinta tratarii si preventiei caderii parului, dar si in privinta cresterii acestuia.

Bun in timpul sarcinii

Fructul de guava este benefic in special femeilor insarcinate, fiind plin de vitamine, acid folic si calciu. Specialistii considera ca guava poate reprezenta o solutie naturista pentru greturile matinale din timpul sarcinii. Trebuie mentionat insa ca nu trebuie sa consumi prea multe alimente cu fibre in timpul sarcinii, precum guava, intrucat te poti trezi suferind de diaree.

De asemenea, frunzele de guava fierte pot solutiona si problemele legate de scurgerile vaginale (nu numai ale femeilor insarcinate).

Continut ridicat de cupru

Fructul de guava contine si elementul cupru care este foarte bun pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Functionarea neadecvata a glandie tiroide, dupa cum stim cu totii, cauzeaza o multime de alte probleme de sanatate.

Contine mangan

Fructele de guave sunt bogate si in mangan, elementul care ajuta ca organismul sa absoarba nutrientii cheie din alimentele pe care le consumam. Este extrem de important ca nutrientii pe care ii ingeram sa fie utilizati de catre organism!

Te relaxeaza

Guava este si o sursa bogata de magneziu, care actioneaza ca un relaxant pentru sistemul nervos. Magneziul ajuta la relaxarea muschilor si a nervilor din corp. Prin urmare, dupa un antrenament solicitant, cu siguranta ca un fruct de guava ti-ar pica tocmai bine pentru a-ti relaxa muschii si a-ti oferi acea energie de care poate duci lipsa in acel moment.

O minte sanatoasa

Daca tot avem un corp sanatos datorita fructului de guava, atunci nu se putea sa nu ne asigure si o minte sanatoasa. Guava ajuta la mentinerea functionarii creierului prin controlarea circulatiei din organism si prin "infuziile" cu vitamina B3 si vitamina B6. Vitamina B6 este piridoxina, cea care este benefica nervilor, iti mentine sistemul nervos relaxat.

Alte beneficii ale fructului de guava

Protejeaza prostata, licopenul reduce riscul dezvoltarii celulelor canceroase, sucul din frunze de guava trateaza durerile de masele, inflamatiile gingivale si ulceratiile mucoasei orale, ajuta si la cicatrizarea ranilor cand este aplicat topic, convulsii, epilepsie, infectii bacteriene si asa mai departe! 

Cum sa alegi si sa depozitezi guava?

Alege fructele proaspete cu o coaja intacta fara cute, zgarieturi sau diverse pete. Daca vei impaturi guava intr-o hartie alaturi de banana sau mar, procesul de coacere se va produce mai repede. Guava ajunse deja la maturitate, dar inca verzi pot fi depozitate timp de 2 pana la 5 saptamani la o temperatura intre 7-13 ºC cu o umiditate intre 85 si 95%.

Fructele prea coapte se mentin destul de bine in frigider timp de cateva zile.

Comenteaza