UE comandă zeci de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 state membre

UE comandă zeci de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 state membre

Comisia Europeană urmează să semneze marți un contract de achiziție a 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare pentru 15 state membre ale Uniunii Europene.

Contractul prevede achiziția a 665.000 de doze de vaccin de la compania CSL Seqirus și o opțiune de achiziție suplimentară pentru încă 40 de milioane de doze într-o perioadă de patru ani. Potrivit Reuters, primul transport de vaccinuri urmează să ajungă în Finlanda. 

Vaccinurile vor fi achiziționate printr-o procedură comună de către divizia HERA a Comisiei Europene și 15 state membre ale UE sau ale Spațiului Economic European (SEE).

Vaccinurile vor fi folosite pentru imunizarea persoane,ot cele mai expuse la infectarea cu virusul gripei aviare, precum angajații din fermele de păsări și medicii veterinari, scrie 360medical.ro.

Și alte țări, între care Statele Unite, Canada și Brazilia, sunt în negocieri pentru a-și asigura vaccinuri împotriva gripei aviare de la producătorii existenți.

“În ceea ce privește gripa aviară, monitorizăm situația permanent și în mod activ, iar mâine, împreună cu statele membre ale UE, ne asigurăm accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare, pentru a-i proteja pe cei mai expuși”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru Reuters.

Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare s-a răspândit în multe state din SUA, afectând în principal ferme de păsări și unități de producție de lactate.

Deocamdată nu s-a confirmat transmiterea virusului de la om la om, însă cel puțin trei persoane au fost infectate cu virusul începând din 1 aprilie.

În statele membre ale UE nu s-au confirmat până acum cazuri de infectare cu H5N1, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Comenteaza