UE vrea să cumpere noi vaccinuri anti-COVID, după ce numărul de cazuri a "explodat" în regiune

UE vrea să cumpere noi vaccinuri anti-COVID, după ce numărul de cazuri a "explodat" în regiune

Uniunea Europeană poartă discuţii cu Moderna în vederea încheierii unui nou contract de furnizare a vaccinurilor împotriva Covid-19, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de infecţii în regiune.

Producătorul american a furnizat vaccinurile sale anti-Covid în Uniunea Europeană în timpul pandemiei, dar contractul pentru vaccinurile modificate la noile tulpini omicron s-a încheiat în august anul trecut şi nu a fost reînnoit.

Cel puţin opt ţări din uniune sunt interesate de un nou contract de furnizare, se arată într-un raport, a relatat marţi Financial Times, citând două persoane familiarizate cu acest subiect.

„Moderna a fabricat vaccinul său actualizat anti-Covid-19 la risc pentru a se asigura că putem sprijini statele membre în viitoarele campanii de vaccinare”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei americane, adăugând că vaccinul actualizat a fost aprobat în Europa şi este gata să fie furnizat.

Dozele Covid actualizate care vor fi utilizate în campania de vaccinare din acest an vor viza varianta XBB.1.5 a omicron.

Purtătorul de cuvânt a declarat că un acord cu Comisia Europeană este cea mai rapidă modalitate de a achiziţiona serul actualizat, ceea ce ar contribui la asigurarea unei aprovizionări diversificate cu vaccinuri împotriva Covid, campaniile de vaccinare urmând să înceapă în octombrie, informează Reuters, conform news.ro.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze discuţiile cu privire la contractul de furnizare al Moderna, dar a adăugat că „a evaluat nevoile şi interesele statelor membre pentru vaccinuri Covid-19 suplimentare”.

În prezent, vaccinul Covid actualizat al Pfizer şi al partenerului său german BioNTech este cel mai utilizat vaccin din regiune.

În luna mai, Pfizer şi BioNTech au ajuns la un acord de modificare a contractului lor privind vaccinul Covid-19 prin reducerea numărului de doze pe care UE trebuie să le cumpere şi prin amânarea termenului de livrare până în 2026, din cauza scăderii treptate a cererii pentru aceste vaccinuri.

Comenteaza