Universitatea de Medicină din Cluj face testări Covid la cerere. Tariful este negociabil

Universitatea de Medicină din Cluj face testări Covid la cerere. Tariful este negociabil

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca a decis să realizeze și la cerere testări pentru determinarea infecției cu noul coronavirus. Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților.

"Pentru a crește capacitatea de testare și a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară, universitatea a decis să realizeze și la cerere testări RT-PCR pentru determinarea infecției cu noul coronavirus", transmite UMF. Până acum, testările efectuate în cadrul instituției s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților.

Testarea RT-PCR pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate prin exsudat nasofaringian de la pacienți. Recoltările se realizează în amfiteatrul Gheorghe Bilașcu, de pe str. Victor Babeș, de marți până joi, între orele 7:00 și 9:00.

Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374 834 810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate. Tariful pentru persoane fizice, instituții publice, societăți comerciale, fundații, asociații este de 290 lei/persoană.

Acesta se poate negocia în funcție de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple. Rezultatul testului se eliberează în 24 de ore și se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe str. Victor Babeș nr. 1.

La cerere, acesta se poate oferi și în limba engleză. UMF a fost printre primele instituții din țară care s-au implicat în susținerea comunității, de la primele semne ale epidemiei de COVID-19. La mijlocul lunii martie, specialiștii din cadrul universității au făcut un pas important în limitarea epidemiei cu noul coronavirus.

Ei au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Echipele implicate în efectuarea analizelor pentru identificarea noului coronavirus, prin metoda Real-Time PCR, sunt formate din medici specialiști, biologi și chimiști specializați pentru analizele de biologie moleculară", precizează reprezentanții UMF.

Capacitatea maximă de diagnostic a fost de 240 teste/zi. Numărul de determinari ale infecției cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universității a trecut de 21.000. UMF este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala COVID-19.

„Am încercat, prin mobilizarea tuturor resurselor, să fie alături de colegii noștri medici în bătălia pentru sănătate. Prin astfel de demersuri, universitatea își onorează responsabilitatea asumată pentru binele societății și va depune și în viitor toate eforturile pentru a contribui cu profesionalism la acțiunea comună de luptă împotriva acestei epidemii”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF.

Comenteaza