Un deces și un caz grav într-o țară din Europa, după vaccinarea cu AstraZeneca

Un deces și un caz grav într-o țară din Europa, după vaccinarea cu AstraZeneca
| Foto: CNBC.com

Danemarca a anunţat sâmbătă că o persoană a murit, iar alta este grav bolnavă, cu cheaguri de sânge şi hemoragie cerebrală, după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca.

Cele două persoane, ambele din sistemul medical, au fost vaccinate cu AstraZeneca cu mai puţin de 14 zile înainte de a se îmbolnăvi, a declarat autoritatea care administrează spitalele publice din Copenhaga, relatează Mediafax.

Agenţia daneză pentru medicamente a confirmat că a primit două „rapoarte serioase”, fără a oferi detalii suplimentare. Danemarca se număra printre ţările care au întrerupt temporar utilizarea produsului AstraZeneca după ce un număr mic de rapoarte privind apariţia unor cheaguri de sânge pe creier au determinat oameni de ştiinţă şi guverne să stabilească o eventuală legătură cu vaccinarea.

Unele ţări, inclusiv Germania şi Franţa, şi-au anulat săptămâna aceasta decizia de a suspenda utilizarea vaccinului, în urma unei investigaţii a organisnului de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană, care a declarat joi că este convins că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile.

Danemarca - împreună cu Suedia şi Norvegia - au declarat vineri că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul. „Prioritizăm rapoartele despre reacţiile adverse grave precum acestea şi le examinăm amănunţit pentru a evalua dacă există o posibilă legătură cu vaccinul", a declarat sâmbătă Tanja Erichsen, director interimar pentru farmacovigilenţă la Agenţia daneză pentru medicamente.

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a declarat că un studiu care acoperă peste 17 milioane de persoane care au primit dozele în UE şi Marea Britanie nu a găsit dovezi ale unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Comenteaza