Un test de sânge ar putea detecta mai devreme mai multe tipuri de cancer

Un test de sânge ar putea detecta mai devreme mai multe tipuri de cancer

Oamenii de știință americani lucrează la dezvoltarea unui test de sânge care să poată detecta dintr-o singură analiză cele mai comune tipuri de cancer.

Oamenii de știință au în vedere dezvoltarea unui singur test de sânge care să poată detecta cele mai comune tipuri de cancer simultan. Aceasta este promisiunea testelor de detectare precoce multicancer – MCED.

Anul acesta, președintele Joe Biden a identificat dezvoltarea testelor MCED ca fiind o prioritate pentru programul american Cancer Moonshot, un efort federal de 1,8 miliarde de dolari pentru a reduce rata mortalității prin cancer și a îmbunătăți calitatea vieții supraviețuitorilor de cancer și a celor care trăiesc cu cancer, scrie 360medical.ro.

Specialiștii spun că testele MCED pot transforma depistarea cancerului în viitorul apropiat, în special dacă primesc sprijin federal puternic pentru a permite inovarea rapidă.

Cum funcționează testele MCED

Toate celulele din organism, inclusiv celulele tumorale, elimină ADN în fluxul sanguin atunci când mor. Testele MCED caută urmele de ADN tumoral din sânge. Acest ADN circulant „fără celule” conține informații despre tipul de țesut din care provine și dacă este normal sau canceros.

Ideea testelor pentru identificarea ADN-ului tumoral circulant în sânge nu este nouă. Aceste biopsii lichide sunt deja utilizate pe scară largă pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat.

Medicii folosesc aceste teste de sânge pentru a căuta mutații în ADN-ul tumorii care ajută la ghidarea tratamentului. Deoarece pacienții cu cancer în stadiu avansat tind să aibă o cantitate mare de ADN tumoral care circulă în sânge, este relativ ușor de detectat prezența acestor modificări genetice.

Testele MCED sunt diferite de biopsiile lichide existente, deoarece încearcă să detecteze cancerul în stadiu incipient, când încă nu există atât de multe celule tumorale.

Aceste teste ar putea revoluționa în curând modul în care clinicienii abordează screening-ul cancerului. În prezent, există mai multe teste MCED în dezvoltare și în studii clinice, însă niciun test MCED nu este în prezent aprobat de Administrația de reglementare americană, FDA sau recomandat de către societățile medicale.

Comenteaza