Unde mai poţi face vaccin antigripal și cât te costă

Unde mai poţi face vaccin antigripal și cât te costă

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că nu va declara epidemie de gripă în România pentru că asta ar însemna impunerea unor restricții.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii. Unele infecții pot fi ușoare, altele grave. Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. O viroză poate fi recunoscută ușor și altfel decât gripa, după debutul lent al bolii: începe cu usturimi în gât, nas înfundat sau dureri de cap.

Aceste viroze respiratorii, precum răceala, sunt din cauza altor virusuri respiratorii. Gripa se răspândește rapid, de la o persoană la alta, prin strănut sau tuse. Specialiștii recomandă vaccinarea în fiecare toamnă, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Este bine de știut faptul că vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii, adică nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Vaccinul antigripal se poate face în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanţilor legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puţin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori şi numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare şi după obţinerea consimţământului informat al persoanei/ reprezentantului legal al persoanei care se prezintă la vaccinare, se arată într-o informare făcută de Ministerul Sănătății.

Vaccinul antigripal făcut în farmacii poate fi gratuit sau contra cost, însă de precizat este faptul că preţul de vânzare al vaccinului nu poate depăşi preţul maximal cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătăţii. Prețul unui vaccin antigripal este cuprins între 50-60 de lei, în funcție de farmacie, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza