Vaccinarea anti-HPV gratuită va fi extinsă şi la băieţi și la fetele de peste 14 ani

Vaccinarea anti-HPV gratuită va fi extinsă şi la băieţi și la fetele de peste 14 ani

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că a făcut demersuri ca Programul de vaccinare anti-HPV să fie extins şi la băieţi și la fetele de peste 14 ani, în prezent vaccinarea anti-HPV fiind adresată doar fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

HPV este virusul care produce cancerul de col uterin, iar în prezent vaccinarea anti-HPV se adresează doar fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. În urmă cu o săptămână, Ministterul Sănătății anunța că a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV (Human Papilloma Virus) către direcţiile de sănătate publică din ţară și că dozele de vaccin urmează să fie repartizate medicilor de familie. Pentru vaccinarea gratuită a fetițelor, părinții trebuie solicite acest tip de vaccin medicului de familie. Acesta va înscrie copilul pe o listă de așteptare, urmând să anunțe când se poate face efectiv vaccinul.

Ministrul Ioana Mihăilă a declarat la Digi24 că și-a vaccinat deja fetiţa și că își dorește să își vaccineze și băiețelul.

”Declar cu mândrie că mi-am vaccinat fetița în a doua zi de când vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri şi medicii de familie, asta după ce am înscris-o pe listă în urmă cu un an şi jumătate. Sper să ajung să-mi vaccinez şi băieţelul. El are 8 ani acum şi, cu toată încrederea, aşa cum mi-am vaccinat fetiţa, îmi voi vaccina şi băieţelul. Am iniţiat solicitările către inspectoratele şi comisiile de specialitate pentru a extinde indicațiile atât ca vârstă și ca adresare, să fie și baieții și fetele de alte vârste în programul de vaccinare”, a declarat ministrul Mihăilă.

Comenteaza