Vaccinarea împotriva HPV ar urma să fie extinsă și la băieţi. Ce spune Rafila

Vaccinarea împotriva HPV ar urma să fie extinsă și la băieţi. Ce spune Rafila

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că până la finalul anului şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccin HPV şi că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser.

Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că înainte de luarea acestei decizii va exista şi o campanie publică de informare. În acelaşi timp ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani.Măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi implicit a numărului de îmbolnăviri.

„Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite (...). Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă. 

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani. 

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a explicat Alexandru Rafila, precizând și că programul ar putea fi extins şi la băieţi printr-un anumit grad de compensare, dar şi pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.

„De curând, am iniţiat o legislaţie care permite compensarea vaccinurilor şi în comitetul naţional de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea să intre pe această listă a compensării. 

Pentru vaccinul HPV opţiunea a fost ca el să fie un vaccin compensat pentru că nu se adresează nou născuţilor cum sunt celelalte vaccinuri incluse în program şi se adresează unor adolescenţi, fete, în primul rând, care ar putea să beneficieze de compensarea integrală a acestui vaccin, dar mai mult ne dorim ca şi alte categorii să poată să beneficieze de vaccinare şi mă refer aici la femeile de vârstă fertilă, de la 18 până la 45 de ani, chiar dacă nu integral, o compensare parţială. Nu în ultimul rând s-a luat în discuţie în comitetul naţional de vaccinologie oportunitatea vaccinării băieţilor, iar lucrul acesta a fost îmbrăţişat de toţi membri comitetului de vaccinologie ca fiind foarte util. 

Ne dorim ca şi pentru băieţi să existe o facilitate pentru a încuraja vaccinarea şi implicit a reduce circulaţia virusurilor HPV care provoacă atâta suferinţă prin tipurile de cancere care sunt produse de această infecţie.

Ne bucurăm că a început să existe încredere şi solicitare pentru fete, asta nu înseamnă că nu mergem mai departe cu proiectul şi o să-l extindem, vom vedea în ce măsură el este sustenabil din punct de vedere financiar încât să beneficieze cât mai mulţi copii şi adolescenţi de acest vaccin. 

Compensarea înseamnă că te duci la farmacie cu o reţetă şi produsul respectiv este compensat total sau parţial. Noi ne dorim să dăm măcar o posibilitate părinţilor să-şi vaccineze şi băieţii. 

O familie care are un băiat şi vrea să-l vaccineze va primi o reţetă de la medicul de familie, iar cu reţeta se duce la farmacie şi îşi achiziţionează vaccinul cu un preţ compensat. (...) Cred că până la sfârşitul acestui an o să găsim o variantă ca să putem să asigurăm şi pentru băieţi un anumit grad de compensare şi părinţii să poată să înceapă să-şi vaccineze băieţii. Nu vreau să intru eu în discuţii legat de categoria de vârstă, există un comitet de vaccinologie, pe baza experienţei internaţionale va face acest lucru”, a explicat Alexandru Rafila. 

În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Human Papilloma Virus (HPV) are peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot cauza cancer. 

Este important ca și băieții să fie vaccinați împotriva HPV, întrucât în acest fel ar fi protejați împotriva cancerului la gât, cancerului anal și a cancerului penian, dar în același timp și-ar protejea și partenerele sexuale de cancerul de col uterin.

Comenteaza