Vaccinarea, luată la bani mărunți. Ce spune expertul clujean Răzvan Cherecheș despre eficacitatea vaccinurilor pe noile tulpini
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Feb 2021, 19:27
- Sănătate
- Ascultă știrea
Nu toate vaccinurile generează acelaşi răspuns în faţa noilor tulpini de coronavirus, depistate în Marea Britanie şi Africa de Sud.
În ceea ce privește noile tulpini ale virusului, expertul clujean în sănătate publică Răzvan Cherecheș susţine că, până în prezent, vaccinurile disponibile funcționează pe aceste tulpini, dar în grad diferit. Pe tulpina britanică funcționează și vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, și cele de la Moderna. Conform studiilor preliminare, se pare că funcționează și cele de la AstraZeneca, dar cu un răspuns mai slab pe tulpina din Africa de Sud, dar se lucrează la o variantă îmbunătățită a vaccinului.
Răzvan Cherecheş a mai afirmat că, raportat la numărul de doze pe care le avem la dispoziție, vaccinarea merge bine la Cluj. Ritmul de vaccinare ar putea fi accelerat doar dacă ar exista mai multe vaccinuri în stoc. Un indicator al ritmului e și faptul că nu mai sunt locuri la vaccinare, fiind ocupate toate programările până după luna martie. Odată cu sosirea vaccinului AstraZeneca, va mai scădea din presiune, acest vaccin putând fi administrat și de către medicii de familie, fapt ce va duce implicit la creșterea numărului centrelor de vaccinare. Raportat la statisticile de la nivel european, România chiar are un ritm bun de vaccinare, a declarat Cherecheș în cadrul dezbaterii online "Check in la vaccin. Campania de vaccinare anti-COVID-19", organizată de europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
În legătură cu modul în care se desfășoară campania de comunicare la nivel național, profesorul universitar clujean a spus că, în mod categoric, campania de informare merge mai bine decât în luna decembrie, se simte că este un suflu nou la Ministerul Sănătății, mesajele sunt mai bine construite, se vede și la reach-ul de pe media socială, care a crescut de cinci ori. "Se vede că echipa actuală înțelege mai bine procesul de comunicare. Pe de altă parte, nu e suficient și mai este loc de îmbunătățiri. Sunt tot mai multe semnale pozitive, în sfârșit, Colegiul Medicilor a început să ia poziție față de un grup de câtiva medici care ies din specialitatea lor și împrăștie stiri false", a apreciat expertul clujean în sănătate publică.
Nicu Ştefănuţă, membru al Comisiei de Sănătate publică a Parlamentului European, a declarat că "toată lumea primește vaccinuri în funcție de populație, în mod egal, indiferent că ești neamț sau ești român, ai aceeași proporție de vaccinuri. Noi ca români suntem privilegiați, având acces la vaccin la fel ca toți ceilalți din Uniunea Europeană și suntem în top 10 mondial al populației car are acces la vaccin. Campania națională de vaccinare nu merge rău. Știu că există unele nemulțumiri, însă noi suntem obișnuiți la nivel european să fim undeva pe la coada turmei, dar acum nu suntem acolo, suntem într-un loc destul de înalt."
Faptul că există cozi la vaccinare a indus un sentiment de încredere, a mai spus europarlamentarul. "La țară, spre exemplu, lumea are foarte mare încredere în medicul de familie și vreau să le mulțumim acestor medici, mulți dintre ei au făcut chiar programări pentru oamenii din localitățile lor, pentru că a crescut fantastic gradul de acceptare a vaccinului", a decarat Ştefănuţă.