Vaccinul HPV va fi compensat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani

Vaccinul HPV va fi compensat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani

​Vaccinul împotriva HPV ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani.

În prezent, există un program gratuit de vaccinare pentru împotriva HPV pentru fete cu vârsta între 11 și 18 ani, însă femeile care au trecut de această vârstă care vor să se vaccineze trebuie să-și achiziționeze dozele din farmacii, contra cost, în condițiile în care sunt necesare 3 doze, iar doar una costă în jur de 600 de lei. Situația este aceeași și în cazul adolescenților sau al tinerilor, având în vedere că programul de vaccinare gratuită nu se adresează și băieților, așa cum se întâmplă în alte țări.

Vestea bună este că ministrul Sănătății a anunțat că, pe viitor, se intenționează ca mai multe vaccinuri, să fie compensate. Printre acestea, și vaccinul HPV, care ar urma să fie compensat pentru femeile între 18 și 45 de ani, mai ales că România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

"Avem în acest moment un vaccin care indirect previne cancerul, pentru că 99% dintre cancerele de col uterin sunt provocate de infecția cu HPV, avem în momentul de față un cadru legislativ care ne permite să decontăm vaccinurile într-o proporție mai mare sau mai mică. Sunt mulți pacienți cu boli cronice în România care ar trebui să beneficieze de vaccinare anti-pneumocicică sau anti-meningococică, efortul financiar este mare, la fel și pentru vaccinul anti-HPV - ar fi normal, din punctul meu de vedere, ca om de sănătate publică, dar rămâne să avem punctul de vedere al Comitetului Național de Vaccinologie. E clară și e demonstrată de studii științifice utilitatea pentru femeile aflate la vârsta fertilă, între 18 și 45 de ani. Trebuie crescută accesibilitatea și o compensare la această categorie de vârstă ar fi binevenită (...) Ne dorim să dezvoltăm acest model de bună practică într-un viitor cât mai apropiat, să facem normele la legea care ne permite acest lucru - să poată fi compensate de Casa de Asigurări de Sănătate", a spus Rafila, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Comenteaza