Vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca-Oxford a picat testul clinic

Vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca-Oxford a picat testul clinic

"Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat", a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford despre vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat în colaborare cu AstraZeneca.

Un studiu clinic preliminar care viza formula cu administrare nazală a unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu compania farmaceutică AstraZeneca s-a încheiat printr-un eşec, precizează un comunicat publicat marţi, informează AFP.

Reprezentanţii Universităţii Oxford consideră că acesta a fost primul studiu publicat şi care a vizat un vaccin cu vector viral (adenovirus) administrat cu ajutorul unui spray nazal.

Cercetătorii nu au observat o reacţie a anticorpilor în mucoasele nazale decât "la o minoritate de participanţi", au explicat cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Răspunsul imunitar "sistemic la vaccinarea intranazală a fost, de asemenea, mai slab decât în urma vaccinării intramusculare", a precizat acelaşi comunicat.

"Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat", a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford şi care a luat parte la realizarea studiului clinic.

Ea a subliniat că un studiu din China a obţinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex, care trimite vaccinul mai profund în plămâni, şi consideră că este deci posibil ca o mare parte din vaccinul testat de universitatea britanică să fi ajuns în căile digestive din cauza tipului mai sumar de spray nazal care a fost utilizat.

Studiul britanic a folosit acelaşi vector viral - un adenovirus - ca cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, unul dintre primele seruri anti-COVID-19 ce au fost lansate pe piaţă în prima parte a pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres.

"Administrarea vaccinurilor prin nas şi căile respiratorii este una dintre modalităţile cele mai promiţătoare pentru a se ajunge la imunitate", a declarat Adam Ritchie, unul dintre coordonatorii programului de creare de vaccinuri în cadrul Universităţii Oxford.

Această metodă are avantajul "de a evita nevoia utilizării unui ac". "Mulţi părinţi ştiu că spray-urile nazale sunt deja utilizate pentru vaccinurile antigripale propuse şcolarilor din anumite ţări, inclusiv în Regatul Unit", a adăugat el.

Comenteaza