Vaccinul Pfizer/BioNTech, recomandat de un grup de experți americani pentru copiii între 5-11 ani

Vaccinul Pfizer/BioNTech, recomandat de un grup de experți americani pentru copiii între 5-11 ani

Experţii dintr-un comitet consultativ american recomandă Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente să autorizeze vaccinul anti-COVID al Pfizer/BioNTech pentru copiii între 5-11 ani, considerând că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

O eventuală autorizare de către FDA pentru această categorie de vârstă ar însemna un pas important pentru ca 28 de milioane de copii americani să fie vaccinaţi şi ca mulţi dintre ei să revină la învăţământul cu predare în format fizic.

Vaccinul Pfizer-BionTech ar putea deveni disponibil pentru copiii din această categorie de vârstă cel mai devreme săptămâna viitoare. FDA nu este obligată să adopte recomandările formulate de comitetul său de experţi, dar, de obicei, respectă recomandările acestuia. În cadrul votului de marţi seară, 17 experţi au votat pentru această recomandare, iar unul s-a abţinut de la vot, informează Reuters, citat de Agerpres.

Dacă FDA va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, un comitet consultativ al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) se va întruni săptămâna viitoare pentru a formula recomandări oficiale în privinţa administrării serului. Directorul CDC va lua decizia finală.

Deşi numărul copiilor care dezvoltă forme grave de COVID-19 sau care mor din cauza acestei boli este relativ scăzut în comparaţie cu cel al adulţilor, unii dintre copii dezvoltă complicaţii medicale, iar numărul infectărilor în rândul copiilor şi adolescenţilor nevaccinaţi a crescut în ultimele luni din cauza variantei Delta a noului coronavirus, care este mult mai contagioasă.

Conform datelor publicate de Academia Americană de Pediatrie, peste 500 de copii din Statele Unite au murit din cauza COVID-19.

"COVID-19 a devenit a opta cauză de deces în rândul copiilor din această grupă de vârstă pe parcursul ultimului an", a declarat medicul Amanda Cohn, expert în vaccinare pediatrică în cadrul CDC şi membru cu drept de vot în comitetul consultativ. "Utilizarea acestui vaccin va preveni decese, va preveni internări la terapie intensivă şi va preveni apariţia unor efecte adverse grave şi pe termen lung în rândul copiilor", a adăugat experta americană.

Doar câteva ţări din lume, inclusiv China, Cuba şi Emiratele Arabe Unite, au autorizat până în prezent vaccinuri anti-COVID-19 pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani sau chiar mai mici.

Comenteaza