Val de bronșiolite în Europa. Medicul Mihai Craiu: "E cel mai mare din ultimii 10 ani"/ Ce e de făcut

Val de bronșiolite în Europa. Medicul Mihai Craiu: "E cel mai mare din ultimii 10 ani"/ Ce e de făcut

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează asupra unui val de bronșiolite care "a început să măture emisfera nordică" și oferă sfaturi pentru părinții care au copii mici, cei mai expuși la îmbolnăvire.

Pediatrul spune că "un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică".

"Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie... Și nu e numai Franța... Si în Luxemburg e la fel...
Iar la noi abia a inceput", scrie medicul Mihai Craiu pe Facebook.

"Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.
A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc (...)

Bun. Asta e... Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste... De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România...", a mai spus medicul și a făcut câteva recomandări simple, "pentru cei care vor sfaturi":

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. “Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

Ce este bronșiolita

Bronșiolita este o infecție pulmonară frecventă la copiii mici și sugari. Provoacă inflamație și congestie în bronhiolele plămânului și este aproape întotdeauna cauzată de un virus. Bronșiolita începe cu simptome asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, dar apoi progresează spre tuse, respirație șuierătoare și uneori dificultăți de respirație, potrivit Mayo Clinic. 

Această afecțiune apare în epidemii, mai ales în sezonul rece și este cauzată de diverse virusuri, virusul sincițial respirator (VSR) fiind cel mai frecvent agent patogen implicat în infecție.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza