Variola maimuţei continuă să se extindă în Europa. Polonia a confirmat primul caz

Variola maimuţei continuă să se extindă în Europa. Polonia a confirmat primul caz

Polonia a anunțat primul caz confirmat cu virusul care provoacă variola maimuței. 

„Probele sunt testate, iar astăzi, 10 iunie, avem primul caz confirmat”, a spus, vineri, ministrul Sănătății din Polonia.

Pacientul infectat se află în prezent în izolare la spital într-o locație ce nu a fost făcută public. Conform realitatea.net, singura informație legată de pacient dată de autorități a fost aceea că nu este vorba de un cetățean polonez.

Din 19 mai și până acum, la nivel mondial, au fost depistate peste 1.200 de cazuri de variola maimuţei în aproximativ 30 de ţări în care boala nu este endemică, cele mai multe dintre ele în Europa. 

Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimutei, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate ca variola maimutei nu a fost documentata anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Comenteaza