Vești bune de la OMS: Vaccinurile anti-COVID sunt eficiente împotriva "tuturor variantelor virusului"

Vești bune de la OMS: Vaccinurile anti-COVID sunt eficiente împotriva "tuturor variantelor virusului"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva noului coronavirus sunt până în prezent eficace împotriva "tuturor variantelor virusului".

În timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate "în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini", a prevenit Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, referindu-se mai ales la incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.

"Este o ameninţare incertă", a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa. "Pandemia nu s-a încheiat", a adăugat ea, conform AFP.

Potrivit datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută.

"Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi (...) creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa", a insistat directorul regional al OMS, subliniind că deplasările şi călătoriile esenţiale au fost menţinute.

Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare.

"Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină", a adăugat Hans Kluge.

Comenteaza