Vin şi veştile bune? SARS-CoV-2 se trasmite mai greu decât în iulie

Vin şi veştile bune? SARS-CoV-2 se trasmite mai greu decât în iulie

Numărul bazal de reproducere a virusului SARS Cov 2 s-a stabilizat de la 1 august la 1. Acest lucru înseamnă că o persoană infectată infectează la rându-i încă o persoană. La începutul lui iulie acest număr era în jurul valorii de 1.21.

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat că, de la începutul lunii, numărul bazal de reproducere a virusului s-a stabilizat la cifra 1. Ce presupune acest lucru? Dacă acest număr este mai mare de 1, înseamnă că o persoană infectată cu SARS Cov 2 poate infecta mai mult de o persoană. Dacă este stabilizat la 1 infecţia este transmisă mai departe unui singur om.

Se pare că evoluţia este una în scădere, dacă luăm în calcul că la începutul lui iulie acest număr era undeva la 1.21. Începutul toamnei va aduce însă schimbări, odată cu începerea cursurilor. Epidemia de Covid se va suprapune peste sezonul virozelor, aşa că va fi cu atât mai important să fim atenţi la reguli.

Expertul spune că rata de transmitere a virusului este legată direct de modul în care respectăm măsurile de igienă şi distanţare.

„Începând din data de 25 mai, am început o creştere treptată a numărului bazal de reproducere. La început mai uşor şi apoi în unele perioade mai accentuat, cum s-a întâmplat la mijlocul lunii iunie. El s-a menţinut practic între 1,1 si 1,2 o perioadă lungă de timp. Concluzia este că numărul de cazuri noi nu va scădea până când acest număr bazal de reproducere nu va scădea”, spune Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

 

loading...
Comenteaza