Vindecaţi de COVID-19, dar cu simptome la două luni de la externare

Vindecaţi de COVID-19, dar cu simptome la două luni de la externare
| Foto: stirileprotv.ro

Andrei Ando a fost declarat vindecat de Covid 19 la finele lui aprilie. Andrei spune că nici acum nu şi-a recăpătat forţele. Un studiu recent făcut în Italia pe 143 de pacienţi arată că 4 din 5 aveau încă simptome, după două luni de la externare.

Andrei Ando din Arad a avut o formă moderată de Covid 19. S-a externat la sfârşitul lui aprilie, după mai bine de două săptămâni de tratament. Andrei spune că nu şi-a recăpătat forţele nici acum, după două luni şi jumătate de când s-a vindecat de Covid. Încă se luptă cu oboseala cronică, iar activităţi simple, pe care cei care nu au trecut prin experienţa COVID, le pot face cu uşurinţă, pentru el pot fi poveri, scrie Mediafax.

Alţi pacienţi care au fost infectaţi se reîntorc la spital peste o lună sau chiar două de la vindecare pentru că rămân cu leziuni pulmonare. Din cei peste 500 de pacienţi infectaţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate. O parte dintre pacienţi au nevoie de recuperare cardiorespiratorie.

Boala este una cu bătaie lungă, fapt confirmat şi de studii. Cel mai recent, făcut în Italia pe 143 de pacienţi, arată că, la două luni de la primele lor simptome date de boala Covid 19, mai mult de jumătate dintre ei au spus că încă simt oboseală iar în jur de 40%, printre care se află şi pacienţi care au fost intubaţi, au spus că au dificultăţi în respiraţie.

“În perioada internării noi le-am făcut imagistică, radiografie şi CT şi am constat că există aceste leziuni pulmonare.  O dată ce s-au externat ei au continuat să ia anumite medicamente pe care noi le-am recomandat şi i-am chemat la control peste o lună, două. Au început să vină.”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

”Am rămas totuşi cu oboseală cronică, cu o lipsă de putere, şi, deşi îmi vine greu să recunosc asta, pentru că sunt un ditamai omul, îmi este foarte greu să desfac o sticlă de suc, de răcoritoare, în rest, mai resimt uneori dureri de spate, şi simt că am o rezistenţă mai scăzută la efort decât înainte”, spune pacientul din Arad vindecat de coronavirus.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza