Virusul Marburg, depistat în două țări. Este foarte contagios și nu are tratament/ Cum se transmite și care sunt simptomele

Virusul Marburg, depistat în două țări. Este foarte contagios și nu are tratament/ Cum se transmite și care sunt simptomele
| Foto: Getty Images

Febra hemoragică Marburg este extrem de contagioasă și pentru că nu există tratament sau vaccin aprobat pentru tratarea acesteia, mortalitatea după îmbolnăvire ajunge la 88%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi o reuniune de urgenţă după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în Guineea Ecuatorială după infectarea cu virusul Marburg.

OMS a convocat o reuniune de urgenţă a aşa-numitului consorţiu Marvac, care promovează colaborarea internaţională pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva virusului Marburg. Consorţiul este coordonat de OMS şi include reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai organizaţiilor non-profit, autorităţi şi mediul academic.

Membrii consorţiului vor face un bilanţ al situaţiei epidemiologice din Guineea Ecuatorială, precum şi al tratamentelor şi al vaccinurilor candidate disponibile, a precizat OMS.

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata acest virus. Cu toate acestea, îngrijirea de susţinere - rehidratare orală sau intravenoasă - şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire. O serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare, potrivit OMS.

Pe 13 februarie, Guineea Ecuatorială a anunţat decesul în estul ţării a nouă persoane, în perioada 7 ianuarie - 7 februarie, din cauza virusului Marburg.

Aceasta este, potrivit OMS, "prima epidemie de febră hemoragică Marburg" în această mică ţară din Africa, situată în centrul-vestul continentului.

Guineea Ecuatorială a declarat o "alertă sanitară" în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo, iar autorităţile au pus în aplicare un plan de izolare în strânsă colaborare cu OMS pentru a face faţă epidemiei din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială din estul părţii continentale a ţării, care include şi două insule principale.

Până în prezent, au fost raportate nouă decese și 16 cazuri suspecte cu simptome precum febră, oboseală și vărsături și diaree pătate de sânge.

Cum se transmite și care sunt simptomele

Boala cu virusul Marburg este o boală extrem de virală care provoacă febră hemoragică, cu o rată de mortalitate de până la 88%. Ea face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă boala cu virus Ebola. Boala cauzată de virusul Marburg începe brusc, cu febră mare, dureri de cap severe și stare de rău accentuată.

Mulți pacienți dezvoltă simptome hemoragice severe în decurs de șapte zile. Virusul se transmite la oameni de la liliecii de fructe și se răspândește printre oameni prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafețelor și materialelor infectate.

Comenteaza