Zeci de oameni, dispuşi să-şi vândă organele pentru bani. Oferte şi din Cluj

Zeci de oameni, dispuşi să-şi vândă organele pentru bani. Oferte şi din Cluj

Din cauza sărăciei, zeci de persoane spun, prin anunţuri postate pe internet, că îşi scot la vânzare un rinichi sau un lob de ficat, în schimbul unor sume mari de bani. În vreme ce unele site-uri sunt pline de mesaje, asociaţiile şi Poliţia arată că încheierea tranzacţiei nu este atât de uşoară.

„Vând rinichi. 14 ani, perfect sănătoasă, non-alcoolică, nu consum droguri sau ţigări. Preţ:10,000 € negociabil”;

„Vând rinichi grupa sanguină B3 - Sunt un băiat în varstă de 20 de ani locuiesc în Cluj Napoca. Nu mă droghez. Nu beau alcool. Fumez ocazional. La cererea cumpărătorului mă deplasez şi în alte oraşe cu condiţia de a plăti cumpărătorul plata transportului. Sunt foarte hotărât să fac treaba asta altfel nu postam aşa ceva”;

„Vând foarte URGENT rinichi de grupa 0 pozitiv. Am mare nevoie de bani pentru a îmi rezolva toate datoriile. Nu beau alcool, fumez şi nu consum droguri. Preţul este de 8000 de euro negociabil”;

„Vând rinichi grupa 0 pozitiv, am 18 ani, nu mă droghez, beau foarte rar, fumez. Nu am avut nicio problema de sănătate până acum. Am mare nevoie de bani, aşa că rog şi ofer seriozitate maximă. Eu sunt în Portugalia, dar când îmi găsesc o persoană pentru a cumpără rinichiul vin în România. Preţul se discută. Ma puteţi suna la număr de telefon sau pe Whatsapp”;

„Vând urgent rinichi, sunt disperată, prefer să mor fără un rinichi, decat să mor nevăzând copiii.”

„Am nevoie de bani şi aş vrea să îmi vând un rinichi. Nu fumez, nu beau, nu consum droguri. Stau în chirie şi am un copil. Nevasta nu munceşte este bolnavă. Şi nu pot face faţă. Salariul meu este 1500 lei. Şi am nevoie de bani”.

Acestea sunt doar câteva exemple de mesaje postate pe internet, în unele pagini dedicate anunţurilor diverse. Pentru a afla cât de serioşi cei care postează aceste mesaje, am încercat să luăm legătura cu unul dintre ei, şi am vorbit cu o minoră în vârstă de 14 ani.

„Este foarte serioasă oferta. O să vină un tutore cu mine, dar nu un părinte, altă rudă. Am făcut recent analize de sânge. Dacă vreţi, ne putem întâlni şi discutăm mai multe. Nu se pune problema de bani aici, aştept”, a spus minora. Întrebată de ce recurge la acest gest, pentru că este ilegal şi periculos, mai ales pentru că este atât de tânără, fata nu a ştiut să dea un răspuns concret.

„Da, ştiu că sunt conştientă. Nu am un răspuns la această întrebare. Mă gândesc că este nevoie. Nu este atât de greu, din ce am citit, nu este atât de greu fără aşa ceva... (fără un rinichi, n.r.) Anemie nu am. Medicul la care mi-am făcut analizele a spus că sunt perfect sănătoasă, doar că am probleme cu calciul. Şi iau nişte calciu sub formă de drajeuri. Nu i-am spus medicului (despre intenţia de a-şi vinde rinichiul, n.r.). Nu i-am spus nimănui. Nu ar fi în regulă, vă daţi seama. Eu pot să fac asta în weekend, pentru că eu merg în weekend la o prietenă de-a mea. O să vină o mătuşă de-a mea cu mine. Am mai fost sunată”, a mai spus fata.

De asemenea, la întrebările insistente în legătură cu informarea părinţilor, minora a răspuns: „Ştiu că nu este legal, atâta vreme cât niciun părinte nu ştie. Nu, este exclusă varianta asta (să îi anunţe pe părinţi, n.r.). Nu, pentru că ar leşina”, a răspuns, subliniind că motivul pentru care face acest lucru este pentru că are nevoie de bani, „în mare parte”.

În România, cadrul legislativ care reglementează aspectul infracţional al traficului de organe şi ţesuturi sau celule de origine umane este reprezentat de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unde sunt prevăzute şi sancţini în ceea ce priveşte comerţul cu organe. În ceea ce priveşte mediatizarea acestor anunţuri, articolul 156 Legea 95/2006 este cel care prevede sancţiunile.

Articolul integral AICI.

Comenteaza