Video Foto Science Campus Cluj-Napoca: centru cercetare, facultatea de informatică, cămin, terenuri de sport, muzeu, piațetă

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, a demarat un amplu proiect în domeniul educației, realizarea Campusului Științific / Science Campus Cluj, un complex educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare.

Proiectul este în valoare de 1,7 milioane euro, echipa câștigătoare a fost selectată de un juriu internațional în urma unui concurs de soluții organizat de Primărie în parteneriat cu OAR și UBB, iar documentația de proiectare este în curs de realizare.

În acest context, sub cupola CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică, a avut loc o nouă dezbatere, iar tema a vizat atât conceptul în lucru pentru Campusul Științific din zona Lomb a Clujului, cât și cadrul mai larg legat de viziunea comunității clujene în ceea ce privește dezvoltarea domeniului educațional, susținerea mediului academic, cercetării și inovării.

Moderator: Ovidiu Cîmpean - Președinte CIIC

Prezentări/intervenții:
• Daniel David – Rectorul Universității Babeș-Bolyai
• Prezentare concept Science Campus – echipa KXL Studio - Andrei Nistor, Alexandru Grindeanu, Iulia-Nicoleta Sabău, Vlad-Andrei Nour
• Miruna Amza - Consultant în dezvoltarea centrelor și muzeelor experiențiale, Manager la Scientifica
• Daniel Funeriu - cercetător, expert educație Comisia Europeană și fost ministru al educației în perioada 2009-2012
• Ștefan Teişanu - Directorul Centrului Cultural Clujean- programul Qub Learning

"Clujul este astăzi ceea ce este, în primul rând datorită universităților clujene. Clujul își va putea menține acest statut de prim loc în România, după capitală, în materie de calitate a vieții, dacă va reuși să își fructifice în continuare acest uriaș avantaj competitiv pe care îl are, legat de universități, de resursa umană bine pregătită. Dacă aș da un brand pe loc Clujului, ar fi "Clujul, casa universităților". În acest Science Campus din Lomb, UBB va realiza o instituție puternică de cercetare într-un domeniu care va prinde contur și va dezvolta acest statut de inovare - cercetare. În paralel, și orașul vine cu o contribuție importană - un science museum - precum în alte orașe europene, deschis pentru cei mici și cei mari. Acest proiect reconfirmă validitatea concursului de soluții, chiar dacă durata durează, calitatea contează", a declarat primarul Emil Boc. 

"Toți știm, unul din mecanismele principale de dezvoltare în uniunea europeană este specializarea inteligentă, care se ocupă de cunoaștere. E important cum o generezi, cum o diseminezi, cum o faci accesibilă, un ecosistem.  În centrul sistemului este componenta academică. M-am uitat la UBB, cu sute de specializări, și am identificat care sunt punctele tari. Acem cea mai mare facultate de informatică din țară, internațional UBB este prima din țară la computer - science, zonele de cyber security, inteligență artificială sunt foarte puternice. În zona de sănătate - a oamenilor și a mediului - UBB este prima din România. Noi trebuie să promovăm o specialitate inteligentă a orașului și a țării care se numețe info-bio-nano for health. Ce va cuprine? Mini campus UBB. Un institut care va face inovare - dezvoltare, care se va lega foarte important de firme. Vom avea facultatea de informatică. Vom avea și cum cămin pentru studenții de informatică. Vom avea și science museum și center - activități, expoziții, zonele sportive, care vor putea fi utilizate de toată lumea. Așa s-a născut Sciece Campus din Lomb. De unde vine finanțarea? Deocamdată avem în minte ideea că vom putea accesa fonduri națioanle, fonduri din PNRR, din POR, dar de siguranță am aplicat la un credit la BEI - 35 de milioane de euro, dar sper să nu ajung la el. Nu ne putem permite în Cluj să nu avem parte de acest mini campus UBB. Va fi deschis nu doar spre firme, ci și spre institute din țară, etc", a declarat Daniel David, rector UBB.

Situat în zona Lomb a Municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul Science Campus Cluj-Napoca se înscrie în Strategia municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală.

Proiectul Science Campus Cluj-Napoca cuprinde:

- Suprafață totală campus: 6,48 hectare
- Centru științific / Science Center realizat de Primăria Cluj-Napoca, inclusiv piațetă și terenuri de sport: 3,48 hectare
- Complex de cercetare-dezvoltare-inovare - InfoBioNano4Health, inclusiv sediul Facultății de Matematică și Informatică și cămin studențesc - realizate de Universitatea Babeș-Bolyai
- Spații exterioare pentru evenimente culturale și educaționale
- Câștigător Concurs internațional de soluții: KLX Studio SRL.

În plus, proiectanții doresc realizarea unei pasarele peste drumul existent, care să lege Science Campus de CREIC. Facultatea de Matematică-Informatică va putea găzdui 3.000 de persoane, studenți și profesori, dar are și o funcțiune “semipublică”: pe terasă și acoperiș vor fi instalate telescoape și va funcționa ca observator astronomic. Piațeta va fi un loc de evenimente.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Comenteaza