Advertorial Screening pentru depistarea fibromului uterin la Spitalul ARES Cluj. În luna mai, femeile au 50% reducere la consultul ginecologic

Screening pentru depistarea fibromului uterin la Spitalul ARES Cluj. În luna mai, femeile au 50% reducere la consultul ginecologic

În luna mai, femeile au 50% reducere la pachetul ginecologic care include consultație și ecografie, în cadrul unei campanii pentru depistarea fibromului uterin inițiată de Spitalul ARES Cluj. Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică, prezentă în cazul a peste 40% dintre femeile cu varsta cuprinsă între 30-45 de ani. Atunci când fibromul uterin este simptomatic, calitatea vieții pacientelor este sever afectată. Însă, în multe situații, în special când afecțiunea rămâne silențioasă, pacientele nu știu că suferă de această boală.

”Teoretic, orice femeie poate dezvolta fibrom uterin pe parcursul vieții genital active. Aceste tumori sunt hormono-dependente, în geneza și dezvoltarea lor jucând un rol major hormonii estrogeni și progesteronul. La inceput fibroamele uterine pot fi complet asimptomatice și în unele cazuri pot rămâne silențioase. În cele mai multe cazuri, însă, ele vor dezvolta simptomatologie variabilă în funcție de dimensiunea, localizarea și numărul lor (e important să spunem că în multe cazuri o pacientă poate dezvolta mai mult de un fibrom)” explică dr. explică dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog în cadrul departamentului Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj-Napoca.

Printre cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin se numără sângerările între menstruații, dismneoreea (durerea apărută la mentruație) sau menoragiile (menstruațiile abundente). Femeile pot resimți de asemenea presiune la nivelul pelvisului și durere la contactul sexual. Adesea, fibromul uterin asociază infecții urinare, anemie, constipație, insuficiență venoasă sau infertilitate.

În cazul fibroamelor uterine asimptomatice, dar și pentru depistarea precoce a oricărei forme de fibrom, este recomandat screeningul ginecologic, prin ecografie transvaginală. Acest tip de investigație poate diagnostica cu precizie prezența, numărul și dimensiunile fibroamelor uterine.

”Investigația cea mai la îndemână și cu o rată de depistare foarte bună este un examen ecografic ginecologic, preferabil a fi efectuat transvaginal. Practic, niciun un control ginecologic nu poate fi considerat complet fără această examinare simplă, fără riscuri, ce poate evidenția prezența chiar și a unui fibrom de mici dimensiuni, asimptomatic la momentul consultului” arată dr. Surugiu.

Campania de screening pentru depistarea fibromului uterin de la Spitalul ARES este adresată tuturor femeilor care doresc o evaluare ginecologică, dar și pacientelor diagnosticate cu fibrom care dores o a doua opinie sau evaluare în vederea stabilirii tratamentului.

”Tratamentul fibromului uterin este complex, dar el se individualizează, în funcție de numeroși factori, precum vârsta pacientei, stadiul planning-ului familial și, bineînțeles, numărul fibroamelor, dimensiunea la care a ajuns uterul și amploarea manifestărilor clinice. În cazul unora dintre fibroamele de mici dimenisuni, asimptomatice, este suficientă simpla supraveghere clinică și ecografică. In alte situații deținem mijloace medicamentoase, dar de multe ori nu avem efecte de durată. O opțiune ce a luat amploare în ultimii ani și în România este reprezentată de embolizarea uterină, cu rezultate foarte bune acolo unde se face o selecție corectă a cazurilor. Aceasta abordare minim invazivă are și avantajul efectuării în condiții de spitalizare de zi, iar pacientele evită riscurile asociate unui act chirurgical” spune dr. Surugiu.

În cadrul Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj Napoca, pacientele pot beneficia ulterior de tratamentul afecțiunii prin procedura de embolizare a fibromului uterin. Această procedură minim invazivă permite tratarea fibromului fără tăieturi, prin intermediul arterelor, asigurând astfel păstrarea integrității aparatului reproducător. Procedura implică localizarea fibroamelor și țintirea lor cu particule emboligene de mici dimensiuni, introduse prin intermediul arterelor uterine. Sub acțiunea particulelor emboligene, alimentarea cu sânge a fibroamelor este sistată, și ulterior procedurii acestea scad în dimenisiuni și se resorb.

Dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog, Asistent Universitar UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și doctor în medicină va acorda în cadrul campaniei de screening consultații ginecologice complete, cu reducere 50%. Programările se fac la numărul de telefon 0319300, cu mențiunea ”screening fibrom uterin”.

ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională în București, Cluj-Napoca, Pitești, Constanța și Tulcea. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală, cu accent pe cardiologie. În spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale. Din 2019, ARES este deținut de fondul american de investiții Highlander Partners.

 

 

 

 

Comenteaza