Șefii marilor orașe ale Europei s-au întâlnit în Portugalia. Clujul, absent

Șefii marilor orașe ale Europei s-au întâlnit în Portugalia. Clujul, absent
Edilii metropolelor din Vestul Europei au monopolizat forumul de la Porto

Primarii metropolelor europene și-au dezvăluit viziunea despre viitorul acestora la Cities Forum 2020, cel mai mare eveniment al localităților urbane de pe continent. Deși avea șansa de a fi singurul oraș din Estul Europei invitat să își promoveze proiectele într-o companie selectă, Clujul nu a fost reprezentat. ZIUA de CLUJ vă prezintă strategiile enunțate de edilii-șefi ai Europei, locuirea, turismul și protecția mediului fiind cele mai dezbătute.

  • Ahmed Aboutaleb, primar Rotterdam: “Orașele din Olanda sunt pline de oameni care dorm pe străzi, nu putem doar să le întoarcem spatele și să spunem că îi tolerăm. În Singapore, una dintre cele mai dezvoltate zone ale lumii, având oameni cu un venit foarte mare, 80% dintre locuințe sunt sociale, iar efectul este fantastic. Jos pălăria și pentru municipalitatea din Viena care a înțeles nevoia de asemenea locuințe. Puterea socială nu este egală cu sărăcia, ci cu civilizația. Mai nou, la Amsterdam s-a dat lege că, dacă achiziționezi o locuință, trebuie să stai în ea. Prea mulți petroliști ruși au apărut să facă business-uri cu locuințe cumpărate în Olanda”.

  • Begonia Villacis Sanchez, viceprimar Madrid: “Direcția spre care ne îndreptăm în domeniul locuirii nu este bună, nu se poate să dai jumătate de salariu pentru a putea locui în oraș. Ofertele de locuințe se tot contractă, iar prețurile lor cresc din ce în ce mai mult. În acest ritm vom ajunge să avem orașe blocate pentru cei care vor să vină pentru alternative, cultură sau oportunități de afaceri. Mai este și scăderea abruptă a natalității, familiile din Spania au în medie doar 1,2 copii. Unul dintre proiecte noastre este de a crea o pădure în Madrid”.

  • Kyosti Oikarinen, primar politic Oulu: “Casele existente își pierd valoarea dacă oamenii pleacă din oraș. Oulu este un oraș universitar, plin de tineri, dar și costul vieții este mare, iar tendința este aceasta: avem clădiri din ce în ce mai înalte și apartamente din ce în ce mai mici. Ar fi bine ca oferta de închiriere să fie mai mare. Toți ne dorim să avem locuința înconjurată de natură, dar de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil”.

  • Juan Espadas Cejas, primar Sevilla: “Principala noastră preocupare o reprezintă acum oamenii de alte naționalități care vin la noi în oraș și nu au resurse, din fericire avem organizații nonguvernamentale preocupate. Încercăm să venim în întâmpinarea celor care nu au bani să își plătească facturile la încălzire, la curentul electric și să le prezentăm soluții de eficientizare energetică, în ideea reducerii emisiilor de carbon”.

  • Rui Moreira, primar Porto: “Din păcate, multe orașe din Europa se confruntă cu lipsa resurselor financiare necesare derulării proiectelor, nu au putere suficientă. Ne dorim un transport nepoluant, mai puține mașini, dar vedem că mijloacele de transport în comun circulă goale. Vorbim despre digitalizare în turism, despre e-commerce, dar proprietarii unităților turistice țin greu pasul cu tehnologia”.

  • Pilar Diaz Romero, primar zona metropolitană Barcelona, “Noi ne dorim ca turiștii să nu se limiteze doar la Barcelona, ci să viziteze și împrejurimile acestui oraș. Totuși, ca să facă acest lucru trebuie să respecte condițiile de viață ale locuitorilor. Noi ne dorim să avem turism, însă acesta trebuie să fie unul sustenabil, inteligent”.

Călin POENARU
(Porto)

România a făcut figurație la Cities Forum

Edilul Clujului, Emil Boc, figura inițial pe agenda speakerilor la dezbatere, însă apoi a declinat invitația, iar instituția nu a fost reprezentată la nivel înalt. Comisia Europeană a expus pe un panou proiectul Cluj Future of Work, însă acesta nu a fost însoțit și de o prezentare “live” la fața locului, frecventat de sute de specialiști în domeniu. Centrul Cultural Clujean a delegat-o pe Anamaria Vrabie, director al diviziei de inovare urbană, însă aceasta nu a figurat ca vorbitor. Maria Magdalena Voinea, șef serviciu în Ministerul Lucrărilor Publice a susținut o prezentare plină de generalități, într-un colț de sală, fără microfon, într-un zgomot asurzitor, astfel că participanții nu au înțeles mai nimic.

Sute de primari europeni convocați

800 de participanți au fost prezenți, în perioada 30-31 ianuarie, la FOE. Evenimentul organizat de Comisia Europeană se concentrează pe dezvoltarea durabilă a localităților urbane în concordanță cu politica de coeziune și cu agenda urbană pentru UE. Acesta oferă posibilitatea de a concretiza felul în care sunt puse în practică strategiile privind schimbările climatice, digitalizarea și economia circulară. 20 de politicieni au fost invitați ca vorbitori, reprezentând toate nivelurile diferite de guvernare din Europa, însă majoritatea participanților au fost reprezentanți ai autorităților și consiliilor locale.

Comenteaza