Foto Sistem MODULAR de echipamente pentru tratarea DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. GRATIS

Sistem MODULAR de echipamente pentru tratarea DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. GRATIS
Sistem MODULAR de echipamente pentru tratarea DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. GRATIS
Sistem MODULAR de echipamente pentru tratarea DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. GRATIS
Sistem MODULAR de echipamente pentru tratarea DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. GRATIS
TIFF vrea să colecteze selectiv gunoiul de la festival. Firmele de salubritate din Cluj "nu au mașini, nu au chef, nu vor"

Consilierii locali au adoptat un proiect cu impact ecologic major pentru Cluj. Valoarea investiției este de peste 12 milioane de lei.

"Astăzi, în ședința extraordinară de îndată a Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca a fost votat proiectul de Hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat între U.A.T. Municipiul Cluj-Napoca și consorțiul norvegiană GS MiljøConsult Geir Sæther, pentru realizarea proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP). Primăria Cluj-Napoca a răspuns apelului de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare” din cadrul Programului RO-Mediu „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme” și a câștigat finanțarea prin Mecanismul Financiar SEE - Spațiul Economic European 2014-2021", a declarat edilul Emil Boc.

Prin proiect se urmărește tratarea deșeurilor municipale stocate temporar printr-o soluție tehnologică inovativă și prietenoasă cu mediul. Practic, fracțiile utile vor fi separate prin sortare, materia organică fiind compostată pentru utilizarea ulterioară în agricultură.

Fracțiunile cu valoare energetică înaltă (carton, anumite tipuri de plastic ș.a) se vor valorifica energetic pe amplasament, energia furnizând agent termic pentru a reduce conținutul de apă din masa deșeurilor pregătite pentru compostare.

Implementarea proiectului este finanțabilă 100% prin granturile SEE și Norvegiene și aduce, pe lângă economia costurilor de relocare în depozitul conform, și beneficii concrete de mediu, precum introducerea deșeurilor tratate în economia circulară, reducerea cantităților de deșeuri depozitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării solului și a apelor de suprafață.

Valoarea proiectului este în cuantum de 2.487.672 euro (TVA inclus), din care:
- Municipiul Cluj-Napoca (promotor de proiect): 2.192.672 euro (TVA inclus)
- GS MiljøConsult Geir Sæther (partener de proiect): 295.000 euro (TVA inclus)

Comenteaza