7 septembrie, zi specială în Calendarul Ortodox

7 septembrie, zi specială în Calendarul Ortodox

Sfântul Mucenic Sozont este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 7 septembrie.

Sfântul Sozont a fost păstor şi învăţător al legii Domnului pentru ceilalţi păstori, copii şi bărbaţi, care se adunau în jurul lui. "Aşa, pe mulţi a adus la Sfântul Botez, pentru că darul Domnului nostru Iisus Hristos era întru dânsul". (Vieţile Sfinţilor)

Tânărul Sozont a mers în cetatea Pompeiopol, în care credinţa creştină scădea din pricina sărbătorilor păgâne, şi a intrat în templu, unde se găsea un idol de aur, a luat o mână din această statuie şi, sfărâmând-o, a împărţit-o la săraci. Pentru că nu voia ca altcineva să pătimească pentru acest fapt, a mers singur la guvernatorul Maximian şi a recunoscut că el a luat mâna idolului.

Sfântul Sozont a fost atunci mult chinuit, aşa cum era obişnuit să fie chinuiţi creştinii mărturisitori.

"Deci, mai întâi, l-au spânzurat şi cu drugi de fier peste coaste l-au strujit; apoi încălţându-l cu încălţăminte de fier care avea piroane ascuţite pe dinăuntru, l-au pornit prin cetate, iar sfântul preumblându-se astfel, slăvea pe Hristos Dumnezeu. După aceasta, iarăşi îl spânzurară pe lemn şi cu toiege de fier foarte tare îl bătură, cât nu numai trupul, ci şi oasele i-au sfărâmat". (Vieţile Sfinţilor)

În acele munci, Sfântul Mucenic Sozont şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Comenteaza