Alegeri Prezidențiale 2025. S-a încheiat campania! Ce este interzis să se facă până la încheierea votului
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Mai 2025, 11:32
- Social
- Ascultă știrea

Campania electorală pentru alegeriile prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00, moment din care orice acţiune de propagandă electorală este interzisă până la încheierea procesului de votare.
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, adică de sâmbătă, 3 mai, de la ora 7:00 (ora României), este interzisă. Potrivit Biroului Electoral Central, prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
- afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru președintele României;
- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidențiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
Totodată, după încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei pe pagini de internet și pe platforme online de socializare și care rămân afișate pe respectivele pagini sau aplicații, fără a fi promovate, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opțiuni de vot, precizează BEC.
În preziua și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice din clădirea sediului secției de votare din țară va fi dispusă de președintele biroului electoral al secției și va fi dusă la îndeplinire de persoanele desemnate de primar, de îndată.
În țară votul începe duminică, la ora 7:00, și se încheie la ora 21:00. Românii din diaspora au început să voteze încă de vineri.
Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni. Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 1.016.350 de persoane.