Control ABERANT la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj. Ce i-au întrebat funcționarii statului pe pacienții muribunzi

Control ABERANT la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj. Ce i-au întrebat  funcționarii statului pe pacienții muribunzi

Medicul și preotul Bogdan Chiorean, managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj-Napoca, unde sunt tratați bolnavi terminali, a povestit cum s-a desfășurat un control al instituțiilor statului.

Absolvent de Teologie, dar și de medicină, Bogdan Chiorean a relatat, într-o postare pe pagina personală de Facebook, absurditățile pe care le-a întâmpinat în timpul unui control privind organizarea și funcționarea serviciilor sociale la centrul de îngrijiri paliative.

"Azi am avut un control. Nimic neobișnuit. Ne controlează vreo 20 de instituții. Dacă te-ai ocupa cu cine-știe-ce nelegiuiri, n-ar fi atâtea. Am îngrijit 6000 de pacienți în 10 ani. Gratuit. Oameni pe care nu i-a mai vrut niciun spital", își începe relatarea Bogdan Chiorean.

Una dintre concluziile aberante trase de echipele de control a fost că lipsește comunicarea dintre pacient și medic, în condițiile în care în centru sunt tratați pacienţi cu boli cronice progresive, în special oncologice, în stadii avansate de evoluţie!

„Echipele de «îndrumare și control» i-au întrebat pe unii pacienți dacă pot enumera efectele adverse ale medicației. Ai mei abia își puteau rosti numele din cauza bolii. Concluzia «experților»? Nu există comunicare medic-pacient eficientă”, spune Bogdan Chiorean.

Iar aberațiile continuă. Echipele de control i-au întrebat pe pacienți dacă li s-a comunicat data externării, iar răspunsul unei doamne a fost: „Doar Dumnezeu știe când ne mai externează de aici. De tot”.

„Anul trecut, aproape 1000 de bolnavi terminali au rămas pe lista de așteptare fără să aibă un loc”

Bogdan Chiorean a relatat că funcționarii statului aflați în control spun că pacienții imobilizați pot fi cazați doar la parter, ca „să poată fugi din calea focului, dacă e să fie”, iar celelalte etaje să fie folosite pentru birouri.

„De ce să ajuți 40 de pacienți simultan când poți sta confortabil doar cu 8? Nenorocit confort! Anul trecut, cu 40 de paturi autorizate, aproape 1.000 de bolnavi terminali au rămas pe lista de așteptare fără să aibă un loc”, spune managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie”.

Alte concluzii aberante trase de cei care au controlat Centrul au fost că bucătăria nu are un cântar verificat metrologic, iar de Crăciun mâncarea servită nu ar fi fost aprobată de un dietetician autorizat.

„Unii vin la bucătăria spitalului și ne spun că nu avem cântar verificat metrologic. E drept că pâinea ce se frământă acolo, ca să aducă aminte de casă, e ca de aur, dar nu suntem amanet și punem câtă făină vreau eu.

Tot ei au reclamat că de Crăciun am dat unor muribunzi mâncare tradițională de să le’aducă aminte de Ignat și nu m’am conformat meniurilor făcute de un dietetician autorizat, dar defazat”, spune preotul-medic.

Iar stupiditatea funcționarilor statului nu se oprește aici. Au "descoperit" că geamurile nu au plase de insecte, iar temperatura ambientală nu e consemnată de cel puțin trei ori pe zi.

"Și dacă n-ai plase de insecte la toate geamurile, ce contează că o mână blândă le mângâie chipurile tot timpul de n-apucă țânțarii să ajungă? Temperatura ambientală nu e consemnată de măcar 3 ori pe zi. Dar, Doamne, parc-aș vrea să consemnez în Celsius sau Fahrenheit căldura pe care o simt oamenii ăștia în spitalul nostru", mai spujne Bogdan Chiorean.

Cât despre exlicațiile funcționarilor, ele vorbesc de la sine despre gradul de abrutizare al celor aflați în slujba statului:

"Dar, știți, normativele...
Și noi suntem puși să..."

„N-am avut niciodată o problemă cu raportarea la autoritate, dar întotdeauna dezaprob acceptarea tacită a neghiobiei”, mărturisește managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie”.

Persoanele care vin în control nu vor să între în saloane, deoarece „e prea dură confruntarea cu realitatea vieții”, mai remarcă Bogdan Chiorean:

„Niciunul dintre cei care vin în control nu vrea să intre în saloane. E prea dură confruntarea cu realitatea vieții. Ca niște actori grăbiți și macabri, spun adesea că «în fața legii, moralitatea și dragostea voastră n-are nicio valoare». Dragă bolnavule, cumva e mereu sâmbătă și nu-ți este îngăduit la vindecare! Și amenda va fi plătită din banii tăi, ai muribundului...", încheie Bogdan Chiorean.

Iar concluzia medicului și preotului care se îngrijește de trecerea cât mai lină a bolnavilor terminali din această lumea în cealaltă, cu siguranță mai bună, este la fel de tristă ca și sufletele funcționarilor care l-au controlat:

 Am spus de mai multe ori că în vreo 15-20 de ani, dacă se continuă acest trend, medicina va deveni tot mai defensivă. Specialiștii se vor feri să trateze pacienți de teama penalului. Deja se întâmplă adesea să se prefere o variantă imorală, dar legală, iar studenții sunt învățați din primii ani cum să se acopere legal de hârtii, indiferent de cât de bine sau rău îi e omului. Pacienții cu hemoragii vor semna cu sânge venos externarea «pe propria răspundere». Iar instituțiile statului vor pune tot mai multă presiune pe spitale, ca lucrurile «să meargă bine». Nu știm pentru cine, dar în niciun caz pentru pacienți - Bogdan Chiorean

Bogdan Chiorean a absolvit Teologia, la Alba-Iulia și Medicina, la Cluj-Napoca. În prezent este preot și manager al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie”.

Reacții de susținere

Nu au întârziat să apară reacțiile oamenilor care au citit "confesiunea" părintelui Chiorean:

  • "Trist!!! Ma întreb dacă acei domni inspectori știu ce înseamna un bolnav în stare paliativă?! Parinte, vă doresc mult succes în extinderea centrului! Doamne ajută!"
  • "Altfel poate ar sta lucrurile dacă într-unul din acele saloane ar fi mama , tatăl , soția sau copilul celor ce vin în control... Dar pana să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, sau măcar ca pe unul de al noștru, mai e cale lungă. Fruntea sus, Părinte. Sunt mai mulți cei care vă stau alături decât cei ce-s împotriva"
  • "Legi făcute de oameni incompetenți care nu au luat contact cu realitatea!Se ascund în birouri și dorm somnul nepăsării. Normal că fug de realitate. Cum să intre în saloane? Dacă se molipsesc de ceva ?Oare nu-i mustră conștiința?"
Comenteaza