Ce te enervează cel mai tare în viața la Cluj? Răspunsul protagonistului „Kontinental ’25“, filmat în Cluj și premiat la Berlin
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 08:29
- Social
- Ascultă știrea

Filmul lui Radu Jude, „Kontinental ’25“, este o radiografie completă a Clujului, un oraș care pare că și-a exilat la periferie locuitorii cu mai puțini bani și în care poți avea un trai decent doar dacă lucrezi în domeniul IT.
„Kontinental ’25“, filmat în doar 11 zile, cu ajutorul unui iPhone, și bazat pe o poveste reală, se concentrează pe reacțiile individuale la teme sistemice precum inegalitatea socială, criza imobiliară, clasismul sau dispariția spațiului public. Scenariul a fost premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, dar a primit critici elogioase și din partea presei internaționale.
Adonis Tanța joacă în „Kontinental ’25“ rolul absolventului de Drept care livrează mâncare. Adonis a debutat în filmul mare chiar cu pelicula lui Jude premiată cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Berlinale, dar are experiență profesională în operă și în teatru, fiind chiar unul dintre fondatorii primului teatru muzical independent contemporan din România – Stația Teatru Muzical.
La fel ca Fred, livratorul de mâncare absolvent de Drept la Cluj-Napoca, pentru Adonis viața în capitala Ardealului este mult prea scumpă. El observă cum dezvoltarea orașului are, pe lângă părțile pozitive, și efectul de a-i trimite spre periferie pe cei care nu au salarii de IT-iști. Deși este născut la Cluj-Napoca, el a susținut că nu și‑ar permite niciodată un apartament în oraș.
Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, Adonis Tanța vorbește cu tristețe despre cum Cluj-Napoca, orașul său natal, s-a transformat radical și în care discriminarea, sub orice formă, și-a găsit casă.
Ce aspecte din viața la Cluj te enervează cel mai tare?
”Din fericire sau din păcate sunt un om care trăiește foarte mult micro, adică sunt preocupat de traseul meu prin oraș, trebuie să mă duc la teatru, trebuie să văd nu știu ce. Nu mă deranjează nimic, pentru că sunt un om preocupat de un spectacol, de cine va veni la teatru, de viața mea, sunt preocupat să am grijă de câinele meu – cumva mă protejez foarte mult, trăind mult viața mea mică. Dar sunt foarte multe lucruri care mă deranjează la nivel macro.
Mă deranjează foarte mult faptul că sunt foarte scumpe chiriile și eu m-am mutat de la ai mei și stau în chirie. Din păcate, ești invitat să mergi tot mai la marginea orașului pentru că centrul devine tot mai scump. A zis cineva într-un podcast – și m-a enervat foarte tare: „Dacă nu îți permiți să trăiești în Cluj din ceea ce câștigi la locul tău de muncă, pleacă!“. Mi s-a părut că e un mare nesimțit și mă gândeam că nu există așa ceva, oamenii muncesc foarte mult, nu e normal să trebuiască să fii IT-ist ca să-ți permiți să trăiești în Cluj.
În rest, mi se pare că e bine în Cluj pentru că sunt multe festivaluri – eu nu sunt împotriva lor –, multe activități, multă lume, dar nu-mi place deloc ideea asta de mândrie de a fi clujean sau să ne înfoiem că suntem din Cluj, mi se pare penibil”, a răspuns Adonis Tanța, în interviul oferit pentru Adevărul. CITEȘTE MAI MULT AICI.