Ce pensie are marele actor clujean Florin Piersic după 66 de ani de teatru?

Ce pensie are marele actor clujean Florin Piersic după 66 de ani de teatru?
| Foto: vip24.ro

Florin Piersic are aproape 87 de ani, dintre care 66 a petrecut pe scena teatrului. Acesta a dezvăluit într-un podcast ce pensie primește de la statul român.

Cu o carieră care aproape că depășește jumătate de secol, mai exact 66 de ani, Florin Piersic și-a trăit, practic, întreaga viață pe scenă.

Multă lume s-a întrebat cât de bine a trăit marele actor în perioada comunismului și câți bani a câștigat pentru fiecare film.

„N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, filmul se dădea după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract.

Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului", a povestit Florin Piersic, în pod-castul găzduit de Mihai Morar, potrivit Antena 3.

Piersic înainte de Crăciun: „Mie îmi e frică de moarte! Mai vreau să trăiesc puţin"

Florin Piersic a fost întrebat la pod-castul lui Mihai Morar dacă se teme de clipa în care se va stinge, iar răspunsul a fost mai mult decât direct.

„Eu vreau să mai trăiesc puţin! Niciodată nu am spus cum spun alții… Mie îmi e frică de moarte! Nu pot să îți explic de ce", a precizat Florin Piersic. Artisul a dezvăluit că a fost martor la mai multor tragedii în viaţa sa.

Din păcate, maestrul Florin Piersic încasează de la statul român, după peste 65 de ani în lumea teatrului și a filmului, o pensie de doar 2.000 de lei, în timp ce pensiile speciale ajung la zeci de mii de lei.

La aceasta se adaugă o indemnizație lunară, de merit, de la Uniunea Teatrală din România. Această indemnizaţie, cu care marele actor îşi completează veniturile, este în valoare de 2.700 de lei, potrivit fanatik.ro.

Cariera lui Florin Piersic

Născut din părinți originari din Bucovina, mama era din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata, Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana.

A mers apoi în Cernăuți și, ulterior, a ajuns la Cluj Napoca, acolo unde a urmat Liceul de băieți nr. 3, azi Colegiul Național Emil Racoviță.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957. La doi ani după acest moment, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului.

Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci și Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice". De asemenea, Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori.

„Pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc", a motivat șeful statului gestul.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe „Aleea Celebrităților" („Walk of Fame") din București, un spațiu dedicat artiștilor români, inaugurat în Piața Timpului din centrul Bucureștiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei și magazinul Cocor.

Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe „Walk of Fame".

Comenteaza