Fost consumator de heroină: Adolescenţii au banii de droguri chiar de la părinţi. Cu 20 de lei pe zi te droghezi bine de tot

Fost consumator de heroină: Adolescenţii au banii de droguri chiar de la părinţi. Cu 20 de lei pe zi te droghezi bine de tot
| Foto: sursa - https://www.mediafax.ro

Un fost consumator de heroină care acum îi ajută pe tineri să scape de droguri atrage atenţia că în ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, mingea nu e în terenul lor, ci al părinţilor. Acesta explică felul în care îi manipulează copiii pe părinţi pentru a primi bani de droguri. 

Andrei Ștefan, fost consumator de heroină, coordonează în prezent proiectul de prevenire a consumului de droguri din cadrul fundației Teen Challenge România, o organizație care îi ajută pe consumatori să scape de dependență. Merge în școli și le povestește elevilor experiența dură prin care a trecut, transmite digi24.ro

Acesta a relatat la podcastul Digi Context despre experienţa sa cu stupefiantele, dar a tras câteva semanale de alarmă mai ales în ce îi priveşte pe părinţi, spunând că nu poți convinge un tânăr dependent să se lase de droguri prin mesaje precum „nu sunt bune drogurile” sau „îți fac numai rău”. "La un adolescent de 16 ani, spre exemplu, mingea nu e la el și acolo trebuie vorbit cu părinții. (...)

Părinții trebuie să acționeze. Pentru că de multe ori părintele fie neagă și stă așa o bună  perioadă. Neagă că este dependent. (...) De cele mai multe ori, părinții fac asta. Fie neagă, până copilul ajunge în dependență puternică, fie îi întrețin dependența. 

Și în discuțiile mele cu mamele pe care le am zilnic, încercăm să identificăm unde anume îi întreține dependența. A, eu nu-i mai dau bani fiului meu decât de pachet. Ok, câți bani de pachet? 20 de lei pe zi. Cu 20 de lei pe zi în București te droghezi bine de tot. Deci, știm foarte bine, o întreb. Banii respectivi se duc pe pachet sau pe ce se duc? Dacă ești adolescent și te droghezi, nu-ți cumperi mâncare cu banii ăia, să fim serioşi. 

Sau spune nu-i mai dau niciun ban. Ok, cine-i plătește telefonul? Noi îi plătim telefonul. Și-a amanetat vreodată telefonul? Da, și-l amanetează foarte des. Și ce se întâmplă cu el? Păi, îl scoatem, că nu putem să pierdem iPhone-ul. Și ce faceți cu el? Păi nu i-l mai dăm, dar vine și se ceartă cu noi și după aia trebuie să-i dăm telefonul din nou, că face scandal. El tocmai a învățat cum să o manipuleze pe maică-sa, să obțină bani indirect. Și atunci este destul de greu să-l convingi pe el.

Mingea este la părinți. Și dacă părinții fac ce trebuie și acționează în dreptul copilului, atunci sunt șanse foarte mari ca el să primească ajutor”, spune Andrei Ștefan.

Comenteaza