Guvernul introduce șase noi substanţe pe lista drogurilor de mare risc

Guvernul introduce șase noi substanţe pe lista drogurilor de mare risc

Executivul a adoptat, joi, un proiect de lege în baza căruia şase noi substanţe sunt introduse pe lista drogurilor de mare risc.

"Luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esenţiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogaţi şi fac accidente mortale. Plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanţii de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe. Sunt aşa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase", a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că este vorba despre drogurile de mare risc: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP.

"Vor fi introduse într-o anexă la Legea 143/2000 privind substanţele care constituie droguri şi precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a şaptea substanţă, intitulată 3-methylmethcathinone, este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023, prin Legea 77. În acest fel aliniem legislaţia noastră unei rezoluţii a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele, care a fost luată anul trecut în 13-17 martie, la Viena, la cea de-a 66-a sesiune a acestei comisii. Închidem cercul substanţelor de mare risc, care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor", a declarat Predoiu.

Ministrul a adăugat că "măsura se încadrează într-un complex mai mare de acţiuni pe care l-am pus în mişcare la Ministerul Afacerilor Interne, nu numai sub aspect de întărire a cadrului normativ, ci şi sub aspect operativ, prin acţiuni concrete desfăşurate de Poliţia Română, prin structuri specializate".

Comenteaza