SOS Parcul Est: Sesizările funcționează! O parte din gropile ilegale au fost curățate

SOS Parcul Est: Sesizările funcționează! O parte din gropile ilegale au fost curățate
| Foto: https://www.facebook.com/sosparculest

Adrian Dohotaru, în cadrul campaniei SOS Parcul Est, inițiativa civică ce a militat pentru un parcul public al oraşului, transmite că sesizările făcute municipalităţii pentru a demara acţiuni de curăţare a deşeurilor din construcţii din zonă, încep să dea roade. 

"Mai jos e un mesaj de acum 3 ani. În urma sesizărilor repetate, s-au făcut curatenii repetate, uneori ne-am mobilizat si noi va voluntari. Bariera s-a instalat, acum sunt mai putine deșeuri.

Că tot ninge acum, recomandăm noul drum pietonal asfaltat pentru a va plimba pe zăpadă până la ultimele lacuri. Ce am cerut mai jos Primăriei, ca zona să devină spatiu de evenimente sportive sau culturale încă nu s-a întâmplat, suntem cateva asociatii care mai facem mici evenimente in arealul viitorului parc, din care o zonă protejată, plus grupurile de rezidenți și Pescari pe lacurile Gheorgheni, Cluj-Napoca care vin aici.

Am cerut info Primariei si legat de stadiul amenajării minim invazive parcului, dar nu ne-au răspuns în termen legal la sesizare, practică veche a Primăriei de a nu raspunde cererilor oficiale când nu ii convine vreo petiție.

"Sesizările funcționează! Hai să mai dăm vești bune! Cu grupul civic informal SOS, transformat acum în asociație, am făcut sesizări cu zecile. Să se facă curățenie, să fie mutat depozitul de materiale de construcție, să se pună barieră, să se facă parc etc. Perseverența dă roade!

O parte din gropile ilegale au fost curățate, dar au apărut deja altele ori cele aflate la sute de metri de drumul asfaltat nu au fost încă descoperite de autorități și curățate. Stăm la dispoziția autorităților ca să fie curățate toate gropile ilegale. Miza e în instalarea barierelor, ca să nu mai intre mașinile să arunce în propunerea noastră de Parc Est.

Autoritățile sunt, mai nou, de acord cu barierele și sperăm ca până în primăvară să fie instalate. Dacă Primăria, în colaborare cu Asociația SOS și alte asociații interesate, fac și niște evenimente culturale și sportive în viitorul parc, zona poate fi cunoscută de mii de alți clujeni încă din martie, când se încălzește vremea", transmite Dohotaru. 

Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est a fost gândit pentru a deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca, anunţa primăria clujeană la demararea proiectului. 

„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. (...) (Proiectul - n.red.) va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând biodiversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul dezbaterii proiectului din 2021.

Comenteaza