Rectorul UBB Cluj avertizează că tragedia din Serbia se poate întâmpla și în România: "Copiii NU mai au toleranţă la frustrare"

Rectorul UBB Cluj avertizează că tragedia din Serbia se poate întâmpla și în România: "Copiii NU mai au toleranţă la frustrare"

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla cu  uşurinţă şi în România. 

Un elev de clasa a VII-a de doar 13 ani, a ucis miercurea trecută opt copii şi un paznic la o şcoala din Belgrad, Serbia. Acesta şi-a planificat atent atacul cu o lună înainte şi chiar își făcuse o listă cu persoanele pe care voia să le omoare, pe care polițiștii au găsit-o asupra lui.

În opinia rectorului UBB Cluj și în România se pot întâmpla tragedii ca acestea. Atenția trebuie să se îndrepte spre zona de prevenție, consideră Daniel David. 

"Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important e cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri, sau dacă Doamne ferește apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele.

Când ai acces la arme... și la noi foarte mulți au acces la arme de vânătoare, când copiii nu mai au toleranță la frustrare, nu mai există diferența între a fi asertiv și a fi agresiv", a spus Daniel David.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a subliniat totuşi că atacatorul de nici 14 ani din Serbia nu trebuie tratat ca o persoană normală care a avut o reacție neobișnuită: "Cred că este o problemă psihică, cred că este vorba despre psihopatologie acolo" a declarat Daniel David la la enisiunea "În fața ta", de la Digi24

Daniel David spune că Serbia se afşă într-o cultură similară cu a noastră, de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă şi că internetul a dinamitat fundamentele democratice. 

"Puțină lume a conștientizat că, odată cu apariția internetului am intrat în a patra revoluție industrială. Internetul a venit și a atacat într-un fel toate fundamentele democratice, având acces la internet, democrația nu mai merge neapărat pe ideea de reprezentativitate, iar încrederea și adevărul au început să fie subminate", a explicat rectorul UBB Cluj. 

Comenteaza