România, în Air Schengen / Liviu Done, Poliția de Frontieră Cluj: „Suntem pregătiți pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale”

România, în Air Schengen / Liviu Done, Poliția de Frontieră Cluj: „Suntem pregătiți pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale”

Aderarea României cu frontierele aeriene la Spațiul Schengen vine cu prevederi și reglementări speciale pe Aeroportul Internațional Cluj.

Șeful Sectorului Poliție de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante prevederi ce vor fi aplicate, odată cu aderarea în Spațiul aerian Schengen.

„Schengen, un cuvânt pe buzele tuturor în aceste zile, este un moment istoric, în data de 31 martie am intrat în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, atât noi cât și Bulgaria. Schengen înseamnă desființarea controalelor la frontierele dintre țărle membre Schengen, așa că și pe Aeroportul din Cluj pasagerii care sosesc sau pleacă nu vor mai fi nevoiți să prezinte la controlul de frontieră documentele de identitate sau pașapoarte.

Ca o statistică, anul trecut, Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a înregistrat un număr de 3.250.000 pasageri, din care Poliția de Frontieră a gestionat 3 milioane de pasageri, restul au fost zboruri interne

Acum, odată cu aderarea în Spațiul Schengen , aeroportul va avea zboruri către și dinspre țări membre Schengen în proporție de 70 la sută, iar restul către destinații non- Schengen, către țări terțe, vor fi de 30, 35 la sută.

Aceste zboruri vor fi în continuare gestionate de către Poliția de Frointeră, prin controalele la trecerea frontierei. Pe lângă aceste activități, Poliția de frontieră împreună cu celelalte forțe ale Ministerului Afacerilor Interne - Poliția Română, Jandarmeria, Imigrări, efectuăm verificări în sistem integrat în Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, aceste verificări vizând stabilirea identității persoanelor, prevenirea și combaterea posibilelor fapte ilegale, depistarea cetățenilor care se află într-un control judiciar și nu au voie să părăsească țara, stabilirea legalității șederii cetățenilor terți care se află pe teritoriul României.

Pentru că o atribuție importantă este combaterea și prevenirea migrației ilegale, acesta a fost un punct important pe agenda aderării. Noi suntem pregătiți pentru a preveni și combate migrația ilegală", a declarat Liviu Done.

El a mai precizat că în aceste verificări efectuate sunt folosite dispozitive mobile de verificare, realizate de specialiști ai Ministerului de Afaceri Interne. „Cu resurse puține s-a dezvoltat o aplicație care verifică, scanează documente la o simplă identificare, cu

Comenteaza